1 av 2
Nybro kommun har bland annat infört gratis, tidsbegränsad parkering. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio.
2 av 2
Birgit Gustavsson och Alva Nilsson är trogna handeln i Nybro. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Attraktiv stadskärna viktig för att behålla handel

"Jag behöver inte åka till Kalmar"
2:18 min

Det finns möjligheter även för mindre kommuner att få behålla sin handel, trots utvecklingen där handeln koncentreras till de redan stora kommunerna. En av förutsättningarna är att kommunen arbetar aktivt med att till exempel ta fram nya, bra lokaler för handeln och skapa en attraktiv stadskärna.

Ekot besökte Nybro, som ligger bara tre mil från Kalmar där handeln expanderar kraftigt, och träffade Birgit Gustavsson på torget.

– Jag behöver inte åka till Kalmar. Jag har allt här, både mat och kläder. Jag kommer just från Grattes och har handlat tre plagg. Det är jättebra, säger hon.

Den övergripande trenden i landet är att de kommuner som redan har mest handel växer mest.

24 kommuner står i dag för hälften av all handel i landet.

Henrik Vestin, som är analytiker på HUI Research, ser att trenden kommer att fortsätta, men att de små kommunerna kan bromsa utvecklingen om de arbetar medvetet med frågan, i första hand genom att värna om dagligvaruhandeln, alltså matbutikerna, där utvecklingen för flera mindre kommuner är stark. Men det finns också hopp för sällanköpshandeln.

– Det kan handla om att etablera en butik. Kan vi öppna en sportaffär till? Kan vi se till att butikerna får bättre lägen i stadskärnan?

Nybro kommun har medvetet valt att satsa på centrumhandeln runt torget och näringslivsutvecklaren Jonas Algotsson säger att det också finns förutsättningar för nya lokaler för handeln där framöver. Bland annat har kommunen nyligen köpt en ny tomt i närheten av torget.

– Där är tanken att det kan byggas nya, moderna butiksytor, säger han.

Kommunen har också sett över trafiken och infört gratis, tidsbegränsade parkeringsplatser för att öka flödet, även om handlaren Niklas Gratte gärna hade sett att fler också utnyttjade det här och kom dit.

– Vi känner att det är lite för få spontanbesökare i stan, säger han.

Enligt Henrik Vestin på HUI Research räcker det inte att bara ge handeln bättre förutsättningar för att lyckas. Hela centrum måste leva om det ska gå.

– Restauranger, caféer, mötesplatser, offentlig service, så skapar man en attraktiv stadskärna och utnyttjar de konkurrensfördelar man har i mysighet, jämfört med en stor, rationell handelsplats på en åker, säger Henrik Vestin, analytiker på HUI Research.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".