Libanesiska soldater åker genom hamnstaden Tripoli på onsdagen. Foto: Hussein Malla/Scanpix.

Libanon befarar att konflikten i Syrien sprids

Ett tiotal har dödats i Tripoli de senaste dagarna
1:19 min

Konflikten i Syrien riskerar allt mer att spridas till grannländerna. I den libanesiska staden Tripoli har ett tiotal personer dödats de senaste dagarna i strider mellan sunnimuslimer och alawiter. Libanesiska politiker befarar nu att landet smittas av konflikten i grannlandet.

– Vi ska inte låta Tripolis torg och dess söner användas för att sända ett politiskt budskap eller låta dem bli ammunition i någon annans konflikt, sa den libanesiske premiärministern Najib Mikati till libanesiska tv-kanaler.

Bara de senaste dagarna har ett tiotal personer dödats och runt 100 skadats i strider i Tripoli i norra Libanon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många har befarat att den blodiga konflikten i Syrien ska spridas till grannländerna och den libanesiske premiärministern säger att det finns flera grupper som vill dra in Libanon i grannlandets konflikt.

På tv-kanalen al-Jazira syns män med automatvapen och brinnande byggnader efter gatustriderna i Tripoli, medan stridsvagnar från den libanesiska armén patrullerar för att försöka stoppa våldet.

Striderna pågår mellan två stadsdelar som står på olika sidor i Syrienkonflikten, på den ena sunnimuslimska oppositionsfästet Bab al-Tabbaneh och på andra sidan alawitområdet Jabal Mohsen, där porträtten på den syriske presidenten Bashar al-Assad hänger på gatorna.

Det har varit våldamma sammandrabbningar i Tripoli de senaste månaderna och i Libanon ökar nu oron för att det sekteristiska våldet ska spridas över övriga landet.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".