Åsa Romson sommartalade i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Åsa Romson (MP) besviken på regeringen

"Har varit omöjligt föra breda diskussioner"
1:42 min

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson höll i dag sommartal i ett regnigt Göteborg. Partiet vill bland annat bygga 30 000 billiga hyresrätter. Och dessutom vill man satsa mellan 15 och 20 miljarder kronor på underhåll av tågtrafiken de närmaste tre åren, säger språkröret Åsa Romson.

– Vi vill spänna bågen så att vi får igång en strategisk planering för riktigt snabba tåg i Sverige. Att vi får ett antal satsningar på nya banor som står och stampar och behöver komma igång.

Åsa Romson säger att Miljöpartiet vill satsa 15-20 miljarder de kommande tre åren på tågtrafiken. Regeringen har också sagt sig vilja göra ytterligare satsningar på tågtrafiken, men Romson hävdar att Miljöpartiet har högre mål.

Och när det gäller samarbetet med regeringen är Romson besviken. Miljöpartiet har förgäves förberett sig för samtal om bland annat skolan.

– Jag är besviken på att det varit omöjligt att föra den typen av breda diskussioner på strategiskt politiska områden. Förra sommaren pekade vi på skolan som ett sådant viktigt område. Men också på järnvägssidan.

Miljöpartiet har sedan i våras också hävdat att 30 000 nya hyresrätter ska byggas fram till 2018. 30 kvadratmeter ska kosta 3000 kronor i månaden, säger Åsa Romson. Exempel finns i mindre kommuner där små byggföretag lyckats kapa kostnaderna så att unga personer har råd att bo, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".