Fler läsare använder nätet och läsplattor. Foto: Angela Wiese/Sveriges Radio.

Oro på redaktionen när Svenska Dagbladet sparar

"Måste utveckla de digitala kanalerna"
1:59 min

Svenska Dagbladet ska spara bort 50 – 60 tjänster, varav 40 på redaktionen. Siffrorna är inte helt fastställda. Målet är att spara 40 miljoner kronor. Förhandlingar pågår, men det kommer att bli en mycket omfattande bantning.

– Det är klart att vi alla är oroliga. Det är våra jobb det handlar om och vi känner att det är som att sätta en anorektisk redaktion på någon slags svältdiet, säger Erica Treijs, som är kulturjournalist på Svenska Dagbladet.

Journalistfacket på tidningen säger inte nej till förändringarna. Däremot kom bantningens storlek som en kalldusch. Ledningen kunde ha påbörjat denna förändring tidigare och gjort den klokare, anser Thomas Berglund, som är ordförande för journalistklubben.

– Ja, absolut. Vi tycker att företaget borde ha förberett sig bättre. Det här är inget som från en klarblå himmel trillar över oss nu plötsligt. Man har väl mer eller mindre sett det här komma, säger han.

Bakom den omfattande besparingen på Svenska Dagbladet ligger förändrade läsvanor, där läsarna i högre grad finns på internet, använder läsplattor och annat. Men annonspengarna har inte flyttat med till de digitala medierna.

Lena K Samuelsson, som är chefredaktör på Svenska Dagbladet, betonar att branschen står inför stora förändringar och utmaningar.

Det krävs en utveckling av alla journalistiska produkter, men framför allt inom de digitala medierna.

Det förändringsarbetet startar nu och ska vara klart om cirka ett halvår.

– Den omfattar självklart ett starkt tidningskoncept. Men vi måste också förmå att utveckla de digitala kanalerna, journalistiken och affärsmodellerna. Det är den stora utmaningen, för oss och för andra, säger hon.

Hos personalen finns en påtaglig oro. Utrikesredaktören Jan Blomgren har jobbat på Svenska Dagbladet i över 35 år. Oro för tidningens framtid är inget nytt för honom.

– Vi har ju varit oroliga tidigare. Men jag har aldrig varit så här orolig för att Svenska Dagbladet som papperstidning kommer at läggas ned inom tre år, säger utrikesredaktören Jan Blomgren på SvD.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".