Metallskrot smälts till stål. Foto: Scanpix.

Råvarupriserna störtdyker – Kina ökar takten

Vinsterna är utraderade
1:36 min

Den inbromsande världsekonomin börjar nu smitta av sig på råvarupriserna. Från toppnivåer för ett par år sedan är nu prispressen nedåt ganska hård, och det märks inte minst i Kina.

Priset i Kina på stål och råvaran järnmalm har fallit till den lägsta nivån sedan 2009, vilket på sitt sätt också speglar nedgången i världens numera näst största ekonomi. Bara sedan i april har priset fallit med 19 procent.

Ändå fortsätter stålproduktionen i Kina på nära nog högvarv med en ökning på 1,1 procent nu i augusti, enligt officiell statistik från branschorganisationen China Iron and Steel Association. Det rapporterar Financial Times.

I en slags ond spiral ökar stålverken produktionen för att kompensera för prisnedgången och det kan i sin tur leda till en kollaps för hela sektorn, heter det. Vinsterna är utraderade, 96 procent lägre jämfört med första halvåret 2011.

Det har satt press på några av världens gruvgiganter, som Rio Tinto och järnmalmsjätten Vale och mineralettan BHP Billiton.

Den amerikansk-australiska jätten BHP Billitons vinst föll med 35 procent för helåret som slutade sista juli. Från 22 miljarder till 17 miljarder dollar.

Och de sämre tiderna med fallande priser gör nu att bolaget skjuter upp jätteprojektet Olympic Dam som beräknad till 20 miljarder dollar, eller 125 miljarder kronor. Råvaran där är koppar, Australiens viktigaste metall och råvara, och huvudleverantör till Kinas glupande industrier.

Olympic Dam är världens fjärde största kända fyndighet av koppar och världens största vad gäller uran.

Bolaget stoppar också alla andra projekt åtminstone fram till nästa sommar. Projekten i pipeline beräknades till ett värde av 80 miljarder dollar.

Men det finns vinnare också och ädelmetallen platina glimmar nu mer än guld. Den kraftiga prisuppgången de senaste månaderna beror främst på oroligheterna i Sydafrika som kulminerade i förra veckan när 44 arbetare sköts ihjäl i samband med demonstrationer.

Sydafrika är trea i världen på platinautvinning och oroligheterna har lett till att platinapriset har ökat mest av alla ädelmetaller i år. Platina har stor industriell användning inte minst i katalysatorer inom bilindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".