Sony köpte i februari Ericssons halva andel i Sony Ericsson. Foto: Johahn Nilsson/Scanpix

Besked om jobben på Sony Mobile i Lund i dag

Varken bästa eller värsta scenariot
1:47 min

I dag får de 3000 anställda på mobiltelefontillverkaren Sony Mobile i Lund information om framtiden för bolaget. Under onsdagen spekulerades det i att mellan 100 och 1500 jobb kan försvinna.

Lunds kommunalråd Mats Helmfrid (M), som hade ett telefonmöte med Sony på onsdagseftermiddagen, kan bekräfta att det blir en neddragning av personalen.

– Ja, det kommer att bli förändringar, annars hade man ju inte kallat till ett möte.

Det handlar alltså om förändringar av hur många som kommer att jobba där i framtiden?

– Ja.

I början av året bytte mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson namn till Sony Mobile efter att den japanska elektronikkoncernen tog över Ericssons del i bolaget.

Sedan dess har 149 anställda i Lund varslats om uppsägning, och i somras kom besked att Sony Mobile flyttar huvudkontoret till Japan efter att det under en kort period varit placerat i Lund.

Klockan nio på förmiddagen i dag ska de anställda på Sony Mobile i Lund få information om framtiden på ett stormöte i en sporthall.

Enligt uppgifter i Sydsvenskan och SVT:s Sydnytt kan det vara upp mellan 1 000 och 1 500 jobb som ska bort, men siffror på omkring 100 nämndes också.

Kommunalrådet Mats Helmfrid får inte innan dagens möte säga hur många tjänster det handlar om, men det är enligt honom varken det bästa eller det värsta scenariot.

– Om man räknar i antal, hamnade det inte i den högre siffran i alla fall, utan någonstans mittemellan, säger han.

Mobiltelefonbranschen är viktig för Lund och regionen, tycker Mats Helmfrid. Han har tagit initiativ till ett möte senare i dag där man ska diskutera om, och hur, man kan locka något annat stort mobilföretag till regionen.

– Vi kommer att ha möte med regionstyrelsens ordförande och Lunds universitets rektor och då ska vi sätta igång hur vi ska jobba med det här tillsammans. Lunds kommun har inte de kontakterna med de stora mobiltillverkarna och klarar inte ensamma att attrahera dem, utan här behöver vi vara minst de här tre parterna.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".