Oroliga föräldrar flyttar barnen till friskolan

2:08 min

I Katrineholm är de skolansvariga i kommunen oroliga för en ökad segregation mellan svenska och utländska elever. Över 90 procent av eleverna som valt den nya friskolan i år har svenska som modersmål, samtidigt som barnen med invandrarbakgrund går kvar på den kommunala skolan.

Debatten rörande en ökad anhöriginvandring till Katrineholm framöver tycks ha väckt en oro hos en del föräldrar.

På gågatan i Katrineholm berättar flera att de nu tagit ur sina svenskfödda barn ur den kommunala skolan, dit många nyanlända väntas gå, och i stället satt dem i den nyöppnade friskolan.

– Undervisningen och klasserna blir lidande tyvärr av att det är för mycket invandrare. För de behöver så mycket resurser de här nykomlingarna, säger Marko, som flyttat flera av sina barn till friskolan.

– Nu hoppas jag att det blir bättre på Kunskapsskolan, att det blir mera ordning och reda, säger han.

Katrineholm är en av de städer i Sverige som de senaste åren tagit emot flest somalier.

Nu bor här 800 personer och som Ekot rapporterat tidigare i dag väntar man in ytterligare 300 barn och 100 vuxna det närmaste året.

Samtidigt får staden sina första friskolor, och tendensen är tydlig, säger Anneli Hedberg, ordförande i bildningsnämnden och ansvarig för Katrineholms kommunala skolor.

– Det är svenska barn framför allt som väljer friskolor och i den kommunala skolan har vi kvar många invandrarbarn. Och kommer det då nya barn till oss från Somalia, då blir det så att vi byter ut 250 svenska barn och i stället får vi in lika många somaliska barn. Det tror inte jag är bra, varken för skolan eller för samhället, säger Anneli Hedberg.

Liban Mohamed, från Somalia, har sex barn och säger att även han är orolig över att svenskar flyr den mer invandrartäta skolan.

– Hur ska vi lära oss svenska om vi inte kan umgås med dem? Om inte våra barn leker med de svenska barnen? Jag säger bara separera inte dem, låt dem leka tillsammans. Låt de känna sig som svenskar och inte känna sig utanför, säger Liban Mohamed.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Katarina Gunnarsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista