Samsungs surfplatta Galaxy till vänster och Apples iPad till höger. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Mobilgiganternas kamp på väg att avgöras

Apple begär 2,5 miljarder dollar i skadestånd
1:21 min

USAs hittills största patenträttegång kommer att avgöras någon av de närmaste dagarna - kanske redan i dag. Apple har stämt sydkoreanska Samsung för att ha kopierat bland annat Apples Iphone - och vice versa.

Nio jurymedlemmar i Kalifornien sitter sedan i går och grubblar på vad utslaget ska bli. Det handlar om giganternas kamp, tillsammans står de två företagen för hälften av försäljningen i världen av smarta mobiler.

Apple har stämt Samsung för att ha gjort simpla kopior av de framgångsrika Iphone och Ipad och de begär 2,5 miljarder dollar i skadestånd, ungefär 17-18 miljarder kronor. Samsung förnekar anklagelserna, de hävdar att orsaken till att produkterna är lika är att det helt enkelt är så som teknologin utvecklat sig.

I stället har Apple kopierat vissa saker från den japanska elektronikindustrin, säger de, och Samsung anklagar Apple för att vara ute efter att begränsa konkurrensen. Samsung begär 400 miljoner dollar i skadestånd.

Rättegången har pågått i tre veckor, i sista stund togs det en direktkontakt mellan ledningen för de två företagen men de kunde inte slita tvisten så nu blir det de nio jurymedlemmarna som får avgöra frågan.

En del undrar om Samsung verkligen kan få en rättvis rättegång då jurymedlemmarna är vanliga amerikaner i Silicon Valley, där Applegrundaren Steve Jobs ses som ett helgon.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".