Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och utredaren Leif Lewin. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.

Kommunernas ansvar för skolan ska utredas

Jan Björklund: "Partierna oeniga"
0:24 min

Regeringen meddelade i dag att man ska utreda den politiskt känsliga frågan om hur skolan har påverkats av att kommunerna fick ta över ansvaret för 20 år sedan.

I takt med att elevernas resultat sjunkit i vissa ämnen och att Skolinspektionens granskningar ständigt visar problem kring mobbning, lärarnas betygsättning, att många lärare utan rätt utbildning arbetar i skolorna och så vidare, har Lärarnas Riksförbund och Folkpartiet länge drivit att skolan borde förstatligas.

Samma linje driver nu även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Men de tre andra regeringspartierna är till exempel emot ett förstatligande av skolan.

Nu har i alla fall regeringen enats om en bred utredning som ska försöka ta reda på hur skolan påverkats av kommunaliseringen. Hur den påverkat elevernas resultat, lärarnas status, likvärdigheten i skolsystemet bland annat.

Uppdraget ska ledas av professor emeritus Leif Lewin, tidigare vid Uppsala universitet.

Han tycker att det ska bli roligt och säger också att det kan bli svårt att se just kommunaliseringens effekter, eftersom den hände så mycket stora saker i skolan samtidigt som kommunerna tog över ansvaret.

Utredningen ska redovisas i januari 2014, ungefär ett halvt år före valet. Men den ska inte komma med några förslag till förändringar av dagens system, på grund av att partierna är oeniga i grundfrågan, säger utbildningsminister Jan Björklund till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".