Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Oväntat frispråkigt om korruptionsdomar på Kuba

Varning till andra tjänstemän
1:32 min

På Kuba har tolv högt uppsatta funktionärer i det statliga företaget Cubaniquel dömts till långa fängelsestraff på grund av korruption. Tre av de dömda är tidigare vice industriministrar. För ovanlighetens skull rapporterar kommunistpartiets tidning om domarna.

Korruption är inget ovanligt på Kuba - tvärtom. Den finns på alla nivåer. Att högt uppsatta tjänstemän döms till långa fängelsestraff för korruption är heller inte särskilt ovanligt.

Vad som är ovanligt, det är att Granma, kommunistpartiets officiella tidning, rapporterar om domarna.

Sedan Raul Castro för sex år sedan tog över makten från sin bror Fidel har det pågått ett slags krig mot korruptionen.

Raul Castro har ofta sagt att korruptionen är revolutionens värsta fiende och att han inte kommer att ha något förbarmande med de korrupta.

Men när partipampar och andra har dömts för korruption, så har det nästan behandlats som en statshemlighet.

De få gånger kubanska media har offentliggjort något är det för att utlänningar har varit inblandade och kunnat ges skulden för vad som hänt.

Men den här gången finns inga utlänningar att skylla på. De tolv som nu har dömts till mellan fyra och tio års fängelse, utgjorde toppskiktet i ett statligt företag som hade i uppgift att bygga upp en ny anläggning för utvinning och bearbetning av nickel i staden Moa i de östra delarna av landet.

Nickel är Kubas främsta exportvara och cheferna för Cubaniquel, det statliga nickelföretaget, ingår i den elit som betraktats som arvtagare till dagens makthavare, som tillhör Raul och Fidel Castros generation.

Att tolv av dem nu istället har hamnat i fängelse är ett svårt bakslag.

Det faktum att domarna offentliggjorts i Granma är en varning till andra höga uppsatta tjänstemän som inte tagit Raul Castros krigsförklaring mot korruption på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".