Många barn skadades i flygattacker mot staden Azaz den 15 augusti. Foto: Scanpix.

Amnesty International: Grova krigsbrott i Syrien

"Människor dör i brödköer"
2:41 min

Amnesty International har på plats nu i augusti granskat ett 30-tal attacker i Syrien. Det är en blodig bild av laglöshet och krigsbrott som växer fram, med svåra övergrepp från båda sidor.

Syriska regeringsstyrkor har idag gått in med stridsvagnar i en förort i Damaskus som tidigare kontrollerades av rebellerna. Minst 15 människor har dött och över 100 har skadats. Det här är bara de senaste civila offren i det allt mer blodiga inbördeskriget.

Donatella Rivera, från Amnesty International, mötte desperata människor under sina tio dagar i fyramiljonersstaden Aleppo.

– Människor dödas i brödköer, de dör på platser de har flytt till för att deras hem har blivit för farliga att vara kvar i, andra dör i sina sängar. Jag såg och hörde urskiljningslösa flygattacker och granateld mot bostadsområden varje dag under mitt besök, berättar Donatella Rivera.

Hon har också sett och hört alarmerande uppgifter om en kraftig ökning av utomrättsliga avrättningar av civila. Varannan, var tredje dag går regeringsstyrkor in i hemmen hos civila som bor i Sahara-distriktet, som är under strikt kontroll av regimen

Säkerhetsmän inom flygvapnet för bort män och barn från hemmen i det här distriktet. Sedan hittas de dagen efter, bakbundna, ibland torterade och alltid skjutna i huvudet, berättar Donatella Rivera.

De flesta av attackerna utförs av regeringsstyrkor, men civila har även dödats av rebellstyrkorna, enligt Amnestys rapport. Oppositionen har också gjort sig skyldiga till avrättningar och tortyr.

En del av de videor som har lagts ut på nätet om vad rebellerna har gjort sig skyldiga till har varit falska, men Donatella Rivera har funnit att den video som spreds över världen den 31 juli, där 14 medlemmar misstänkta för att tillhöra Shabibamilisen torterades och sköts ihjäl, är genuin.

Enligt Amnestyrapporten är det barnen som far mest illa. Många har förlorat alla i sin familj. På ett sjukhus mötte Donatella Rivera sexåriga Shala. Familjens hus träffades vid ett flyganfall en kväll och Shala skadades så allvarligt att han miste sin vänsterhand och hans lillebror dog.

– Han låg där i sin säng och försökte förstå att han inte längre hade en vänsterhand och frågade hela tiden efter sin lillebror. Ingen hade orkat tala om för honom att han inte längre hade någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".