Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

”Grekland måste hålla vad de lovat”

"Upp till grekerna att genomföra nödvändiga åtgärder"
1:23 min

Tysklands och Frankrikes ledare träffas i kväll för att bland annat diskutera eurokrisen och Grekland som vill ha mer tid att genomföra sitt sparprogram. Men budskapet i kväll var tydligt, Grekland måste hålla vad de lovat.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francoise Hollande gjorde korta uttalanden om Grekland inför deras möte i Berlin.

– För mig är det viktigt att alla står fast vid sina åttaganden, sa Merkel.

Hon uppmanade grekerna att fortsätta med reformer och sa också att man måste invänta rapporten från EU, valutafonden IMF och Europeiska centralbanken om Grekland och se vad resultatet blir.

Mötet mellan Merkel och Hollande är upptakt inför att de båda, var för sig, ska träffa Greklands premiärminister Antonis Samaras på fredag och lördag.

Samaras väntas då begära att få ytterligare två år på sig att genomföra de sparprogram och reformer som Grekland redan lovat att genomföra för att få nödlån.

Det har spekulerats i att Frankrike skulle vara mer förstående än Tyskland för grekernas nya begäran, men i kväll var Merkel och Hollande eniga.

– Jag vill att Grekland ska förbli i eurozonen, det har vi sagt sedan början av krisen. Det är upp till grekerna att genomföra nödvändiga åtgärder för att de ska kunna vara kvar i eurosamarbetet, sa Francoise Hollande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".