1 av 2
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Skogsarbetaren Mindogas Jarusis. Foto: Julia Wiraeus/Sveriges Radio.

Misstänker fler olyckorna i skogen än rapporterat

Misstänker stort mörkertal gällande olyckorna
1:59 min

De senaste fem åren har 558 arbetsolyckor i skogsnäringen anmälts, men arbetsmiljöverket, som nu ska inspektera branschen, misstänker att det rör sig om fler än så.

– Vi har väldigt svårt att veta om en utländsk arbetstagare skadas, denne känner kanske inte till sina rättigheter här i Sverige och åker i stället hem för att få vård. I värsta fall kommer vi aldrig känna till den delen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på arbetsmiljöverket. 

Arbetsmiljöverkets uppfattning är att mörkertalet är större för företag som använder sig av utländsk arbetskraft. Det på grund av att det är vanligt att arbetstagaren inte vet om vilka säkerhetsregler som gäller och inte är van att ställa krav på sin arbetsgivare.

– Det händer någon enstaka gång att man ringer till oss efter ett tag, och frågar om försäkringsregler och sådant, men normalt är det här något det svenska samhället inte får kännedom om, säger Mikael Sjöberg.

Skogsarbetaren Mindogas Jarusis från Litauen säger att rutinerna i de svenska skogarna skiljer sig mycket från dom i hans hemland.

– Här i Sverige tittar man mer på arbetskläder och skor. I Litauen har vi inte hjälm och specialbyxor; det är stora skillnader, säger han.

GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, håller med om att det finns ett stort mörkertal gällande anmälda arbetsplatsolyckor i skogen.

Jan-Åke Johansson ombudsman på GS säger att det därför är viktigt att ge tydliga instruktioner om vad som gäller - instruktioner som inte får hamna i skuggan av de höga produktionskraven.

– Väldigt ofta har man inte fått den information som krävs, man förstår inte säkerhetsföreskrifterna och har inte den skyddsutrustning som krävs för jobbet. Man måste inpränta i varje individ att man inte får göra avsteg från de här bitarna, säger Jan-Åke Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".