En stor del bostadslösa är unga småbarnsföräldrar som saknar yrkesutbildning och eget hem. Foto: Bildmontage/Sverigesradio.

Unga familjer växande grupp bland bostadslösa

"Jag kan inte vara mamma fullt ut"
2:08 min

Bostadslösa familjer är en växande grupp i flera kommuner, enligt socialdepartementet. Myndigheten ser problemet med att hyresvärdar skärper reglerna för vilka man kan tänka sig att ha som hyresgäster, säger Maria Boustedt-Hedvall som är sakkunnig hos hemlöshetssamordnaren på socialdepartementet.

– Dels att man inte redan har någon förankring på den ordinarie bostadsmarknaden, då är det svårt som barnfamilj med en lägre inkomst att ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden, säger Maria Boustedt-Hedvall.

Vid en intervjuundersökning som socialdepartementets hemlöshetssamordnare gjort fick 13 kommuner beskriva situationen av utestängning från bostadsmarknaden.

Det visade sig att familjer var en stor och växande grupp, vilket är ett svårhanterligt problem då de ofta hamnat utanför arbetslivet och är utan egen bostad.

En stor del är unga småbarnsföräldrar som saknar yrkesutbildning och eget hem.

Lisa lever med sin tvååriga son hemma hos mamma. 

– När jag är hemma kan jag inte vara mamma fullt ut.

På vilket sätt påverkas du?

– Jag känner mig omyndighetsförklarad, hon är ändå min mamma, säger hur jag ska bete mig vad jag får göra och inte göra, säger Lisa.

Lisa är en av de unga mammor som söker sig till Unga Station som är en enhet inom Stockholms stadsmission, ett projekt för bland annat unga mammor. Lisa är en av de som utestängts från bostadsmarknaden och lösningen för henne har varit att flytta hem.

Unga föräldrar lever under stark stress och oro då de själva har svårt att lösa situationen med bostad, arbete och ekonomi.

Relationen till barnet kan påverkas negativt, berättar Sanna Elmquist hos Unga Station. Lisas son Kalle är drygt två år.

– Det blir tuffare och tuffare ju mer uppfostran det handlar om. I början handlar man bara efter instinkt, hur han ska sova och äta. Vi har mycket konflikter vid tv-tittande. Nu har vi tagit bort tv:n helt just nu för att hon tycker jag är dålig mamma eftersom jag sätter honom framför tv:n, säger Lisa.

Det blir en ond spiral för unga familjerna, de är inte hemlösa men utan egen bostad. Hemlöshetssamordnaren har arbetat sedan årsskiftet och scannar nu av landets kommuner för att uppdatera hur bostadsfrågan ser ut och hanteras.

Maria Boustedt Hedvall, säger att det finns alltför stor okunskap i hanteringen.

– Man behöver ta ett bredare grepp om den här frågan. Se det som hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".