Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri som är verksamhetschef vid Rättsmedicinalverket i Huddinge. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio

Expert: Svårt att hitta farliga personer i förväg

"Dessa personer har en enorm kapacitet"
1:39 min

Experter på området försöker bli bättre på att hitta personer som, likt Anders Behring Breivik, utan att det kan kopplas till psykisk sjukdom har kapacitet att genomföra våldsamma gärningar. Marianne Kristiansson vid Rättsmedicinalverket berättar om en komplex mekanism bakom beteendet.

Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri som är verksamhetschef vid Rättsmedicinalverket i Huddinge, anser att fängelsedomen gentemot Anders Behring Breivik var väntad.

– Utifrån mitt perspektiv och hur jag tänker var det väntat. Det är en ingen otillräknelig person som gör den här typen av gärning, säger Marianne Kristiansson. 

I sitt arbete som verksamhetschef vid Rättsmedicinalverket möter hon personer som har ett liknande gärningsbeteende som Anders Behring Breivik.

– Jag bedömer gärningsbeteendet, och gärningsbeteendet är inte friskt, men det är däremot inte kopplat till psykisk sjukdom, men däremot kan man tala om beteendestörning. Men det är väldigt kontrollerat, tvångsmässigt och ritualiserat, dessa personer har en enorm kapacitet, säger hon. 

Marianne Kristiansson menar att hon och andra experter försöker bli ännu bättre på att försöka hitta dessa farliga personer i förväg innan de likt Brevik begår allvarliga brott. Men det är extremt svårt.

– Det är flera av oss som jobbar på det. Hitta de personer som har mekanismerna och som har kapaciteten. Att hitta personerna kanske när de börjar göra mindre brott. Dessvärre är det så att en hel del utav de här de gör inga mindre allvarliga brott. De blir kända när de begår det allvarliga brottet. Vi som jobbar med sånt här måste man hitta mekanismerna innan de begår brott, säger Marianne Kristiansson.

– Men, alla jag har mött ur den här gruppen har uppvisat avvikande former av beteende under barndomen och uppväxten. De är lite av ensamvargar kan man kanske säga. 

Den grupp farliga personer som Anders Behrings Breivik hör till, sett ur hans gärningsbeteende beskriver Marianne Kristiansson så här:

– Det är en väldigt speciell grupp som inte många förstår sig på egentligen. Väldigt udda, som har ett tvångsmässigt nästan ritualiserat, bisarrt tänkande, Där vederbörande har fastnat i väldigt märkliga tankegångar som nästan går helt över styr så att man utföra terrorliknande dåd, eller skjuter ner många människor eller anlägger stora bränder, gör sig skyldig till mordbrand eller så. Det är en grupp som styrs av sitt avvikande tänkande utan att vara psykossjuka men som till slut kan vara livsfarliga. Särskilt om de upplever sig kränkta. Särskilt om de har levt isolerade väldigt länge.

Det är det mest komplexa mekanismer bakom gärningsmekanismer. Gärningsmännen kan ha planerat i många år i förväg vad de kan göra.

Har vi liknande personer i Sverige?

– Ja, det har vi. I Sverige finns enstaka personer i den här gruppen som är dömda till rättpsykiatrisk vård. Jag möter återkommande den här typen av gärningsbeteenden genom mitt arbete, säger hon.

Marianne Kristiansson tror inte att Anders Behring Breivik nånsin kommer att komma ut i samhället igen.

– När det har  hänt så farliga saker, blir det aldrig aktuellt komma ut i samhället, det är för farligt. Det man måste förstå är att om man begått 70 mord, då är det omöjligt för den personen att komma ut i samhället igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".