Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anders Borg optimist om svensk ekonomi

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 17.52
"Offensiv investeringsbudget"
(2:11 min)
Finansminister Anders Borg. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Finansminister Anders Borg har presenterat nya siffror för svensk ekonomi framöver. Och Anders Borg lägger sig i topp när det gäller hur ljust man ska se på framtiden.

De prognoser man kan jämföra med är dagsfärska från Swedbank och Erik Penser Bank och ganska färska från Konjunkturinstitutet och Riksbanken, i juli.

I nästa vecka kommer ytterligare två uppdaterade bedömningar, från banken SEB och från Konjunkturinstitutet.

Det man kan säga är att regeringen ligger på den övre skalan när det gäller tillväxttalen.

Finansministern skriver upp sin prognos för 2012 från 1,1 till 1,6 procent och hamnar därmed i topp. Man ska då komma ihåg att BNP för både det första och det andra halvåret har överraskat bedömarna och varit högre än väntat. Kanske har finansdepartementet hamnat rätt och de övriga för lågt.

När det gäller 2013 och framför allt valåret 2014 så ligger Anders Borg klart före de andra och i topp.

Ekonomin väntas växa med 2,7 procent nästa år och med 3,7 procent 2014, enligt regeringen. Det är en mycket mer positiv syn än andra bedömare har givit uttryck på sistone. De andra ligger kring 2 procent 2013 och strax under 3 procent 2014.

Erik Penser Bank spådde nyligen en tillväxt på 1,3 procent i år och 2 procent nästa år. Swedbank meddelar att den tror att BNP i år samt nästa år växer med vardera 1,6 procent.

Regeringens siffror är dessutom klart bättre än prognosen från i juli, då regeringen förutspådde en BNP-tillväxt på 1,1 procent i år och 3 procent nästa år.

Arbetslösheten spås uppgå till 7,6 procent 2012, 7,5 procent 2013 och 6,7 procent 2014.

Sysselsättningen ökar enligt regeringens aktuella prognoser med 0,4 procent i år, 0,4 procent 2013 och 1,3 procent 2014. Vårbudgetens prognoser låg på en minskning med 0,1 procent i år, +0,3 procent nästa år och +1,4 procent 2014.

Inflationen spås öka med 1 procent i år, 1,2 procent 2012 och 1,7 procent 2013. Där är regeringen nära de andra prognosmakarna och udden riktas nu mot Riksbanken och penningpolitiken. Det finns utrymme för en räntesänkning utan att inflationsmålet äventyras.

Och enligt finansministern finns det reformutrymme som det heter på 23 miljarder kronor nästa år och 27 miljarder valåret 2014. Siffror som de flesta bedömare kan skriva under på.

Valår brukar det regna manna från himlen och så blir det 2014 också. 50 miljarder på två år till bland annat infrastruktur och forskning och utveckling och innovation, satsning på jobb för unga och sänkt skatt på investeringar.

Eller som finansminister Anders Borg säger i dag:

– Vi är den enda regeringen i Europa som kan lägga en offensiv investeringsbudget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".