Stöd för Ecuadors ambassads immunitet

De amerikanska staternas organisation, OAS, gav igår sitt stöd till Ecuadors regering. Men kanske inte riktigt på det sätt som Ecuador hoppats på.

När Ecuador begärde att de amerikanska staternas utrikesministrar skulle mötas, så var det för att ta ställning mot vad som beskrevs som ett hot från Storbritanniens sida att attackera Ecuadors ambassad i London, i syfte att gripa Wikileaks grundare Julian Assange.

Därmed höll det som börjat med anklagelser om sexuella övergrepp i Sverige på att förvandlas till en storpolitisk konflikt mellan nord och syd, mellan fattiga länder och rika. Det var också andan i det resolutionsförslag som Ecuador presenterade på OAS-mötet igår.

Men den resolution som så småningom antogs var av ett helt annat slag.

Ordet ”hot” fanns inte med. Julian Assange nämndes inte. Och enda gången som Storbritannien nämndes var i en fras där Ecuador och Storbritannien uppmanas att fortsätta förhandla för att lösa sina problem.

I övrigt är resolutionen ett allmänt försvar av asylrätten och ett konstaterande att ömsesidig respekt bör gälla i förhållandet mellan länder.

En hyllning till fanan som man säger här i Latinamerika. Till intet förpliktande självklarheter. Att Ecuadors utrikesminister ändå talar om en historisk resolution till stöd för små länder utan militär styrka, men med rätten på sin sida, det beskriver mer ett behov av stora politiska gester, än vad som verkligen hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".