Delar av raffinaderiet är helt förstört, men också kringliggande bostadsområden har drabbats. Foto: Scanpix

Dödlig gasexplosion i Venezuela

En rad olyckor de senaste åren
0:49 min

Dödssiffran efter gasexplosionen i Venezuelas största raffinaderi har stigit till 39, uppgav myndigheterna på lördagen.

Av de döda tillhörde 18 nationalgardet som bevakade raffinaderiet i staden Amuay, 15 var civila och sex är ännu oidentifierade, sade vicepresidenten Elias Jaua.

Över 80 skadades, varav minst fyra kritiskt.

Orsaken till explosionen är ännu oklar. Men enligt myndigheterna har en eller kanske två långvariga läckor gjort att det bildats ett stort gasmoln. Och det var det som exploderade med våldsam kraft, tidigt i morse svensk tid.

Delar av raffinaderiet är helt förstört, men också kringliggande bostadsområden har drabbats.

Enligt Stella Lugo, guvernör i delstaten Falcón, där raffinaderiet ligger, är läget nu under kontroll, även om det fortfarande slår upp väldiga eldslågor från den del där explosionen skedde.

Amuay är ett av Venezuela största raffinaderier, och såväl här som på andra anläggningar, har det de senaste åren förekommit en rad olyckor.

Myndigheterna har antytt att det kan ha handlat om sabotage, men kritiker menar att orsaken helt enkelt har att göra med skandalös brist på underhåll.

Landets president Hugo Chavez har utlyst tre dagars landsorg för att hedra de omkomna vid olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".