320 döda i Daraya – Regimen: Utrensning pågår

2:20 min

Det kommer rapporter om en ny massaker i Syrien - denna gång i förorten Daraya utanför huvudstaden Damaskus. Enligt aktivister har 320 kroppar hittats i Daraya, de flesta dödade under de fem senaste dagarna. Den syriska regimen, som fick kontroll över Daraya bara häromdagen, säger att det pågår en utrensning i området.

Kroppar har hittats i moskéer, källare och bostadshus - enligt aktivister ska människorna ha avrättats summariskt, många ihjälskjutna på bara någon meters avstånd.

På videoklipp sveper kameran över sargade kroppar invirade i filtar - uppradade intill varandra i ett mörkt rum.

Efter att det uppkommit frågetecken om antalet dödade under gårdagen, klargjorde oppositionskällor att de flesta av de döda tycks ha mist livet redan för ett par dagar sedan, när den syriska regimen inledde sitt angrepp på Daraya, en sunnimuslimsk förort med 200 000 invånare.

Enligt rebellerna omringades Daraya av regeringsstyrkor som blockerade alla utfarter innan ett massivt bombardemang från både flyg och stridsvagnar tog vid. Efteråt skickades dödsskvadronerna in för att avrätta, stycka och bränna de döda, enligt aktivister.

Regimens attack ingår i ett omfattande militäranfall mot Damaskus förorter, dit flera rebellförband har omgrupperat sig de senaste veckorna. Den syriska statstelevisionen meddelade att Daraya höll på att renas på terroristkvarlevor.

I den statskontrollerade dagstidningen Ath Thawra kan man i dag läsa att "våra tappra soldater har rensat Daraya från terror grupper som traumatiserat befolkningen och förstört allmän egendom."

Samtidigt rapporteras hårda strider också denna helg i staden Aleppo, där regerings- och rebellstyrkor offentligt tvistar om vem som har kontroll över flest kvarter i staden. Rebellerna hävdade i veckan att de kontrollerade 60 procent av Aleppo, något som tillbakavisades av regimen.

Bland civila i de långa brödköerna uppstod slagsmål i går eftermiddag.

Samtidigt flögs kvarlevorna av den japanska kvinnliga krigskorrespondenten Mika Yamamoto hem till Tokyo. 45-åriga Yamamoto var den fjärde utländska journalisten att dödas i Syrien.