Inger Arenander. Foto: Sveriges Radio.

Kommentar: S försöker minimera politiska risker

Ingen brådska att presentera detaljer
1:44 min

Ekots inrikespolitiske kommentator Inger Arenander kommenterar i dag Stefan Löfvens första sommartal och partiets opinionssiffror.

Stefan Löfvens socialdemokrater tappar sympatisörer till soffan och till vänster enligt den senastei dag.

Den nye partiledaren är inte någon konfrontationspolitiker och har orienterat sig mot samarbete. Han vill ha blocköverskridande lösningar i stora frågor som energi och skola, och han välkomnar regeringens initiativ i andra frågor - som sänkt bolagsskatt eller mer pengar till Jas-plan.

Fördelningspolitiken, som var framträdande i talen under Håkan Juholts korta partiledartid, ligger mer i bakgrunden hos Stefan Löfven, som inte anses behöva bevisa något på det området.

Sedan han tillträdde har han koncentrerat sig på att tala om fler jobb och bättre villkor för näringslivet istället.

Det har fått till följd att debatten ändrat riktning och blivit besvärligare för regeringen.

Socialdemokraterna har heller ingen brådska att presentera den egna politikens detaljer eller anledning att störa uppmärksamhet kring interna problem för regeringspartierna.

Den socialdemokratiska partiledningen koncenterar sig i stället på att försöka bygga upp sitt parti och väljarnas förtroende för trygghet och regeringsduglighet.

Den ägnar sig åt att minimera politiska risker. Ett exempel på det är att tre av fyra i den nya partiledningen, Stefan Lövfen undantagen, så sent som i somras passade på en central fråga i debatten - om så kallade välfärdsföretag ska få ta ut vinst.

Ett annat är att socialdemokraterna har lagt sig nära regeringen när det gäller fastighetsskatter och inkomstskatter, trots tidigare kritik i sak.

Ett tredje är försiktigheten idag att alls reagera på om finansminister Anders Borgs nya så kallade ekonomiska reformutrymme för de kommande åren är för litet, för stort eller kanske lagom.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".