1 av 3
Neil Armstrong i februari 2012. Foto: Scanpix
2 av 3
Christer Fuglesang. Foto: Christine Olsson/Scanpix.
3 av 3
Barack Obama. Foto: Haraz N. Ghanbari/Scanpix.

Världen sörjer Neil Armstrong efter dödsbeskedet

"Rymdprogrammet har förlorat en stor ledare"
2:04 min

Neil Armstrong har hyllats från många håll efter gårdagens besked att pionjärastronauten gått ur tiden, 82 år gammal. Armstrong, som den 20 juli 1969 blev den förste människan på månen, sörjs av många.

”Neil var en av de största amerikanska hjältarna genom alla tider” skrev Barack Obama, i ett uttalande från Vita Huset, efter dödsbeskedet i går.

Armstrong och Obama var inte alltid bästa vänner eftersom den amerikanske presidenten inte velat hårdsatsa på det nya amerikanska månprogrammet. Men i natt sparade Obama inte på hyllningarna, bland annat via sitt Twitterkonto.

Även den svenske astronauten Christer Fuglesang var rörd efter dödsbeskedet.

– Jag tycker det var tråkigt, jag blev ledsen. Visserligen var han 82 år gammal men jag hade trott och hoppats att han skulle leva ett bra tag till, säger Fuglesang.

Hur modigt var det av Armstrong och de andra i besättningen att åka till månen med den tidens teknologi och brist på erfarenhet?

– Det var helt klart en stor risk, dels att de inte ens skulle komma tillbaka och ännu större risk att de inte skulle lyckas. Apollo 13-olyckan två flygningar senare visade vilken stor risk det var att det kunde ha gått helt åt skogen, säger Fuglesang.

När Neil Armstrong tog sina första steg på månen, och uttalade de bevingade orden "ett litet steg för en människa men ett jättekliv för mänskligheten", hade han kollegan Edvin Buzz Aldrin strax bakom sig.

Aldrin beklagade i brittiska BBC Armstrongs bortgång.

– Rymdprogrammet har förlorat en stor ledare och talesperson, sade Aldrin.

Den vackraste hyllningen kom från Neil Armstrongs egen familj som i ett skriftligt meddelande skickade en uppmaning till alla som vill hylla Armstrong: "Nästa gång du går ut en klar natt och månen ler mot dig, tänk då på Neil Armstrong och vinka till honom."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".