Varsel inom livsmedelsindustrin tredubblades

2:04 min

Antalet personer som varslats om uppsägning inom den svenska livsmedelsindustrin har nära tredubblats under årets sju första månader jämfört med samma period förra året.

Det här beror enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen på stigande råvarupriser, som gör att svenska livsmedelsföretag nu känner sig pressade att göra sig av med folk.

– Vi har en betydligt snabbare neddragning av personal än det normala under den senaste 20-årsperioden, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal.

Mellan första januari och sista juli i år varslades 1 460 personer om uppsägning från den svenska livsmedelsindustrin, enligt siffror från Arbetsförmedlingens varselstatistik. För samma period förra året var motsvarande siffra 552 personer.

Ökningen är större än på länge, menar bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, som anser att stigande råvarupriser är den främsta orsaken till det här. Svenska företag börjar alltså bli oroliga för priserna på råvarumarknaden.

Vete-, majs- och sojapriserna har stigit rejält på grund av torka som gett dålig skörd i många länder i år. Priserna på alternativa råvaror påverkas de med. Många livsmedelsföretag berörs av den senaste tidens utveckling, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen. Han har nyligen fått tillbaka en enkät han skickat ut till 200 svenska företag, från bröd- och mejeriföretag till konservproducenter.

130 företag av dessa, som tillsammans omsätter 80 miljarder, svarade.

– Man är oroad över framtiden och kostnadstrycket man möter på råvarumarknaden. Man måste vidta steg för att balansera de här ökade kostnaderna, och då är att skära i antalet sysselsatta en effektiv metod, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.

Anna Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista