Mitt Romney och hans fru Ann. Foto: Jewel Samad/Scanpix.

Republikanskt konvent trots orkanvarning i USA

"Ett extremt viktigt val"
2:10 min

I USA öppnar republikanernas partikonvent idag i Tampa i Florida. Men partimötets första dag präglas inte i huvudsak av politik, utan av hotfulla orkanstormar.

Polishelikoptrarna dånar och vinden river i palmkronorn. Tampa på Floridas västkust förbereder sig både på oväder och republikanskt partimöte.

– Alla förbereder sig för orkanen. Det är lite skrämmande att man inte vet vad som ska hända, säger Carol Bush som jobbar i en av butikerna på huvudgatan där paraplyer och regnkläder har en strykande åtgång.

Republikanernas stora partimöte i Tampa blir vingklippt på grund av orkanen. Konventet kommer att öppnas som planerat idag, men alla politiska högtidstal skjuts upp till imorgon, då ovädret väntas ha blåst förbi.

Orkanen Isaac har de senaste dygnen lett till dödsfall på Haiti, och orkanvarning är nu utfärdad för stora delar av sydöstra USA.

Runt femtiotusen besökare har redan vällt in i Tampa för att delta i den stora partifesten, där Mitt Romney ska officiellt utses till republikanernas presidentkandidat.

– Vi är här för att skapa historia, säger Antonio Monfort.  Han är en av besökarna med Romneyknapp på skjortan och han har tagit med sina barnbarn till Tampa för att uppleva demokrati av bästa sort, säger han och hoppas att partikonventet kommer att ge republikanerna ökad vind i seglen på mer än ett sätt.

– Jag anser att det är ett viktigt val, mellan en demokratisk kapitalism och en socialism som kan göra oss  bankrutt. USA behöver en ny president som leder oss ur de ekonomiska problemen, den här gången är det ett extremt viktigt val, menar Antonio Monfort.

På torsdag väntas Mitt Romney inta den glittrande scenen på partikonventet för ett politiskt linjetal. Om inte ovädret sätter stopp för planerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".