Våldsamt dygn i Afghanistan

Blodig attack mot festdeltagare
1:33 min

Det har varit ett våldsamt dygn i södra Afghanistan, där 17 festdeltagare uppges ha mördats av talibaner. Dessutom dödades tio afghanska soldater i en attack mot en vägspärr och två amerikanska Natosoldater sköts till döds av en afghansk soldat i de egna leden.

17 personer hittades halshuggna efter en fest med musik och dans i söndags i Helmandprovinsen i södra Afghanistan, säger en talesman för den lokala provinsregeringen.

Området där den blodiga attacken mot festdeltagarna inträffade kontrolleras av talibaner, enligt chefen för det våldsdrabbade distriktet, och festdeltagarna straffades för att de bröt mot talibanernas förbud att spela musik och dansa i blandade sällskap med både män och kvinnor.

Enligt myndighetskällor i samma provins dödades dessutom tio afghanska soldater under söndagskvällen under en attack mot en vägspärr, medan fem andra soldater antingen kidnappades eller gick över till de anfallande rebellerna.

Under det gångna dygnet har dessutom de internationella styrkorna som kontrollerarar delar av landet lidit förluster, då två amerikanska Natosoldater sköts till döds av en afghansk soldat från de egna leden. Han dödades i sin tur snabbt av de internationella styrkorna.

Hittills i år har 42 personer inom den Natoledda militära koalitionen dödats av egna stridskamrater i Afghanistan, det är redan fler än under hela det gångna året. Enligt den ansvarige generalen Gunter Katz beräknar man att omkring 25 procent av attackerna är resultatet av direkt infiltration av afghanska rebeller, medan andra kan förklaras med olyckshändelser, missförstånd och personkonflikter.

Kontrollen över Afghanistan ska helt och hållet överföras till de afghanska säkerhetsstyrkorna år 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".