Åklagaren menar att det rör sig om ett beställningsmord. Drago Prvulovic/Scanpix.

Svarttaximordet i Malmö uppe i rätten

Del i Malmöpolisens Operation Alfred
1:20 min

Ytterligare ett av flera uppmärksammade mord i Malmö det senaste året prövas nu i domstol. Tre personer misstänks för mord, anstiftan till mord respektive skyddande av brottsling för mordet på en 48-årig man i slutet av januari i år. I dag inleddes rättegången.

På kvällen den 31 januari i år fick 48-åringen, som körde svarttaxi, en beställning till en undanskymd parkeringsplats i ett bostadsområde i Malmö. Där avrättades han med minst sex skott. Det handlar om ett beställningsmord, menar åklagaren, där en 21-årig man utfört mordet åt en 53-åring mot att de skulder 21-åringen hade skrevs av.

Dagens förhandlingar är den andra av de nio mordutredningar som ingår i Malmöpolisens så kallade Operation Alfred, som nu lett fram till åtal och rättegång. Operation Alfred är Malmöpolisens kraftsamling tillsammans med polisresurser från hela Sverige för att bekämpa den grova brottsligheten i Malmö.

För drygt två veckor sedan dömdes tre män till 15 års fängelse för ett annat uppmärksammat mord vid ett gatukök i Malmö för ett år sedan - också det beskrivs som en avrättning. Då sköts en 19-årig man till döds med nio skott på en halv meters avstånd.

Åtta personer har dödats under de senaste årets skjutningar i Malmö, och mordet på en polsk man som sköts ner på en äng norr om Malmö ingår också i polisens utredningar.

I minst hälften av mordfallen uppger polisen att man har en misstänkt gärningsman och fler åtal är att vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".