1 av 3
Miljöaktivisten Jevgenija Tjirikova ställer upp i borgmästarvalet hemma i Moskvaförorten Chimki. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 3
Presskonferensen stördes av unga män med amerikanska flaggor i händerna. Den ryska oppositionen anklagas ofta för att vara betald av USA. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
3 av 3
Pensionärerna och Chimkiborna Vladimir Mironov och Boris Artemov vill se Jevgenija Tjirikova som borgmästare. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Jevgenija Tjirikova utmanar makten i Moskva

"Jag är inte rädd för någonting"
2:29 min

En av Rysslands mest kända gräsrotsaktivister, miljökämpen Jevgenija Tjirikova tar nu på allvar steget in i rysk politik. I går inledde hon sin kampanj för att bli vald till borgmästare i Moskvaförorten Chimki.

För den ryska oppositionen innebär det här att man nu flyttar fram sina positioner – från det senaste årets gatudemonstrationer till att söka verklig makt.

– Jag vill att vårt land, kanske med början i Chimki, ska byggas upp av mänskligt kapital, av människornas hjärnor och händer och inte som i dag enbart med hjälp av naturresurser, säger Jevgenija Tjirikova.

Invid den evigt brinnande elden, i korsningen mellan Segergatan och Fredsprospekten, berättar Jevgenija Tjirikova om sina planer på att bli vald till borgmästare hemma i Moskvaförorten där över 200 000 bor.

Därefter beger hon sig till Valkommissionen för att officiellt bli registrerad som kandidat i lokalvalet den 14 oktober.

– Hon är vår kandidat från staden och ingen som är påtvingad uppifrån, säger pensionären Boris Artemov, som kommit för att stödja Tjirikova.

Moskvaförorten utmed vägen till storflygplatsen Sjeremetjevo är kanske mest känd för Moskvas första IKEA-varuhus men har på senare år alltmer blivit en symbol för rysk opposition.

Under ledning av 35-åriga Jevgenija Tjirikova har en tidvis framgångsrik kamp förts mot det stora motorvägsbygget mellan Moskva och Sankt Petersburg som hotar den känsliga skogen i området.

Det senaste året har Tjirikova också varit en av centralfigurerna i de stora demonstrationer som hållits mot president Vladimir Putins styre.

Hennes försök att nu också få verklig makt är starkt påhejat av andra oppositionsledare och ett sätt för den ryska proteströrelsen att ta sin demokratikamp ett steg längre.

– Om det här lyckas, säger pensionären Boris Artemov, kan det bli ett exempel för resten av landet att det går att välja folkets kandidat i ett rättvist val.

Men motståndet är hårt.

Mitt under träffen med journalisterna där vid den Eviga elden dyker några unga män upp med amerikanska flaggor och leksakspengar i form av dollarsedlar som de kastar mot Tjirikova.

Förra året prisades hon för sin politikska kamp av USA:s vicepresident Joseph Biden och hon, precis som andra oppositionella anklagas regelbundet, bland annat i regimtrogen tv, för att vara lierade med amerikanska UD.

Men Jevgenija Tjirikova skrattar bara och säger:

– Jag är inte rädd för någonting.

Borgmästarvalet i Chimki hålls den 14 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".