1 av 2
Dialogpolis Fredrik Jonsson samtalar med demonstranterna i Ojnareskogen. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
2 av 2
Demonstranter protesterar mot Nordkalks stenbrytning i Ojnareskogen. Foto: Gunnar Britse

Polisen hotar att köra bort demonstranterna

"Vi måste visa att vi står upp för vår ö"
1:30 min

Den långdragna striden om kalkbrottet på Gotland trappas upp. Ett 50-tal demonstrerande öbor har under dagen hindrat företaget Nordkalk från att börja att förbereda för brytningen.

En polisstyrka på 70 poliser med hundar, hästar och helikoptrar har därför skickats från Stockholm och det är något som upprör Bertil Ström, en av demonstranterna som befinner sig på plats i Ojnareskogen på norra Gotland.

– Vi måste visa att vi står upp för vår ö och att vi behöver vatten för all framtid, för det här är rent vansinne, säger Bertil Ström.

Och det är just vattenfrågan som är det mest omtvistade ämnet i debatten om den planerade kalbrytningen på Gotland. Redan 2009 fick företaget Nordkalk rätt att bryta kalksten under 25 års tid.

Men domen har överklagats på många sätt och så även villkoren för själva brytningen.

Gabriella Hammarskjöld är miljöchef på Nordkalk och hon säger att den grundliga utredningen som föreligger beslutet om kalkbrytningen är pålitlig.

– Det kommer med de skyddsåtgärder som vi vidtar inte att få någon negativ påverkan på dricksvattnet i Bästeträsk, säger Gabriella Hammaskjöld.

Men Maria Tranvik från fältbiologerna som befinner sig på plats i Ojnareskogen håller inte med.

– Det har också kommit undersökningar som visar att det finns en risk och experterna strider ju mot varandra, säger hon.

Maria Tranvik tycker därför att demonstrationerna nu är  nödvändiga.

Men enligt Fredrik Johnsson från Stockholmspolisens dialoggrupp så kommer demonstrationen inte kunna fortsätta under morgondagen.

– Vi kommer först och främst att be människor att frivilligt gå bort därifrån om de nu väljer att vistas i området. Vi kommer att be dem ett flertal gånger, men är det så att man själv inte väljer att gå därifrån har polisen en möjlighet att flytta människor från platsen.

Och det gör ni i så fall?

– Det kommer vi nog att göra i så fall, ja, säger Fredrik Johnsson från Stockholmspolisen.

Reporter: Jenny Pettersson i samarbete med P4 Gotland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".