1 av 4
Tower Bridge i London, dekorerad med de tre bågarna i symbolen för Paralympics. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio
2 av 4
Jaspal Dhani. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
3 av 4
Goalballspelaren Anna Dahlberg. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
4 av 4
Ryttaren Anita Johnsson. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Rekordstort intresse för Paralympics

"Det känns som en ära att få vara med"
2:13 min

I morgon invigs Paralympics i London. Spelen är de största hittills, både vad gäller antal deltagare och publik. De flesta av de 59 svenskar som ska tävla är nu på plats i London.

Bland svenskarna på plats är Anna Dahlberg, som spelar Goalball, en lagsport för synskadade. Nu ser hon fram emot att tävlingarna ska börja.

– Jag har inte riktigt förstått det än. Jag har spelat både VM och EM tidigare, men det här är så mycket större och mäktigare. Det känns som en ära att vara med.

Ryttaren Anita Johnsson tävlar i Paralympics för första gången.

– Det är ändå världens bästa idrottare som är samlade. Det är helt fantastiskt att få vara i OS-byn och se och uppleva allt runtomkring, och se alla fantastiska idrotts- män och kvinnor.

Aldrig tidigare har Paralympics varit utsålt, men nu tror arrangörerna att det i London 2012 kan bli så. Intresset för att se spelen är stort, hittills har minst 2,3 miljoner biljetter sålts, och även tv-publiken tror man kommer att bli den största hittills för ett Paralympics.

Antalet deltagare slår också rekord, 4 200 idrottare från 165 länder ska tävla, och vissa länder, som till exempel Nordkorea, är med för första gången.

I morgon invigs spelen, och på torsdag startar tävlingarna.

Då sluts cirkeln, och Paralympics är tillbaka där allt började, nämligen här i Storbritannien. 1948 ordnade en läkare i byn Stoke Mandeville några mil från London idrottstävlingar för amputerade veteraner från andra världskriget. Tävlingarna ingick i rehabiliteringen, och tanken var att krigsveteranerna skulle återfå livsgnistan genom idrotten.

Men tävlingarna blev också det frö som senare skulle utvecklas till Paralympics.

– Det känns fantastiskt att spelen nu är tillbaka i Storbritannien, säger Jaspal Dhani, chef för handikapporganisationen UK Disabled Peoples Council.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".