Norges statsminister Jens Stoltenberg samtalar med justitieminister Grete Faremo i stortinget under det extrainsatta mötet.Foto: Heiko Junge/Scanpix.

"Mer omfattande brister än jag var förberedd på"

Ekots utsände: "Stoltenberg bad om ursäkt"
2:55 min

I dagens extrainsatta stortingsmöte gav den norske statsministern Jens Stoltenberg 22 juli-kommissionen rätt på så gott som alla punkter och erkände att bristerna i det norska samhället var större än någon väntat sig. Justitieminister Grete Faremo lovade å sin sida att elda på så att viktiga förändringar genomförs snabbt.

Stoltenberg inledde med att tacka kommissionen för den osminkade rapport som den har lämnat till regeringen.

– Den är grundlig och konkret. Allvarlig och obehaglig. Vi har fått den rapporten vi bad om. Det är jag tacksam för – också för obehaget, sa Stoltenberg.

Många hade väntat sig en ursäkt från statsministern under dagens extrainsatta möte i stortinget, och till slut kom den. Stoltenberg konstaterade att kommissionen pekat ut tre mycket allvarliga fel i sin rapport:  Att gatan utanför regeringskvarteret borde ha varit stängd, att gärningsmannen kunde ha gripits tidigare och att säkerhetsarbetet inte räckte till.

– Detta ber jag om ursäkt för, sa han.

Han stack heller inte under stolen med att bristerna som avslöjas är större än någon väntat sig.

– Låt mig erkänna en sak inför stortinget. Kommissionen har dokumenterat brister i norsk beredskap och beredskapskultur som är mer omfattande än jag var förberedd på, sa Stoltenberg.

Han upprepade än en gång att det är han, ytterst, som har ansvaret för att så många saker gick fel i krisarbetet den 22 juli, men klargjorde också vad han menar att det innebär att ta ansvar.

– Vi tillsatte kommissionen och uppmanade den att jobba självständigt. Resultatet väcker allmän tillit. Och vi tar ansvar för att handla. Vi ska använda den kunskap vi har fått för att skapa ökad trygghet.

Redan nu pågår arbete, regeringen har lärt sig att tid är dyrbar, sa Stoltenberg. Bland annat stärks helikopterberedskapen och polisens kommunikationssystem, försvaret och polisen ska få större samarbetsmöjligheter.

Han lovade också att statsförvaltningen kommer att genomföra katastrofövningar och arbeta med ett av de allvarligaste problem som kommissionen har pekat ut: En oförmåga hos beslutsfattare att se och ta säkerhetshot på allvar.

Han avslutade med att påminna om alla frivilliga som gjort fantastiska insatser i en situation av kaos och terror, och påminde om att terror inte bara motarbetas med säkerhetsarbete.

– Var och en av oss kan stå upp för demokratin, var och en av oss kan stå upp emot radikalisering och var och en av oss kan slå larm om brister i beredskapen.

Efter Stoltenberg tog justitieminister Grete Faremo över talarstolen. Hon tillträdde sin post efter terrorattentaten och har inte samma krav på sig att begå självkritik. Hon fokuserade i stället främst sitt tal på alla åtgärder som hon nu ska se till att genomföra. Bland annat får Norge ett nationellt beredskapscenter, för att förbättra samordningen mellan olika insatser av polisen, sjukvården och brandförsvaret med flera myndigheter, vid händelser som terrordåden den 22 juli.

Faremo lovade också att sätta press på personer i ledningsposition så att klubbade åtgärder också genomförs.

– Vi kommer att sätta upp tidsfrister, och vi ska se till att det får konsekvenser om de fristerna inte följs, sa hon.

– Jag är ödmjuk inför uppgiften som ligger framför oss, men samtidigt är jag optimist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".