Många Komvuxelever har redan gått på högskola

2:07 min

Var tredje elev som går grundskoleutbildningen på Komvux har i själva verket redan en högskoleutbildning. De flesta är födda utomlands och går utbildningen för att kunna arbeta och studera vidare i Sverige.

Men deras studietid skulle kunna bli mycket kortare om  utbildningen anpassades efter vad de kan. Det visar en ny undersökning från Skolverket, där Jenny Kallstenius är undervisningsråd.

– Vi har ingenjörer som får sitta och läsa och matematik på grundskolenivå, och ofta är de exempel som finns med i läroböckerna inte anpassade för vuxna, vilket får de här individerna att känna sig mindre värda och inte tagna på fullt allvar som vuxna, säger Jenny Kallstenius.

I dag läser 33 000 elever kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå, alltså den nivå som motsvarar den svenska grundskolan.

Men 13 000 av eleverna, en dryg tredjedel, har högskoleutbildning från sitt tidigare hemland.

Nio av tio som läser Komvux på grundskolenivå är födda utomlands. Och det är stora skillnader mellan elevernas bakgrund, förkunskaper och vilket mål de har med studierna.

Skolverket har genomfört sin undersökning genom fallstudier i sex kommuner. Och Jenny Kallstenius vid Skolverket anser att vuxenutbildningen måste bli mer flexibel.

– Man behöver jobba mer dels med tydlighet och flexibilitet och individanpassning, man behöver jobba mer med elevernas studieplaner. Vi kan se att vissa kommuner jobbar väldigt bra medan andra kan bli mer flexibla.

Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges kommuner och landsting, anser dock att kommunernas vuxenutbildning är på väg åt rätt håll.

– Jag tycker att den är relativt flexibel men att den kan utvecklas ännu mer. Det här behöver vi göra gemensamt mellan kommunerna, staten och SKL och titta på ser problemen ut och hur löser vi dem, säger han.

Från den 1 juli i år gäller den nya skollagen även för vuxenutbildning, vilket innebär ett förstärkt individperspektiv. Utgångspunkten är den enskildes behov och förutsättningar.

Jenny Kallstenius lyfter också fram positiva arbetssätt som kommit fram genom studien.

– Ett exempel är att man kan ge speciella möjligheter för studievana akademiker, som kan läsa svenska koncentrerat under en kortare period för att sedan så fort som möjligt kunna gå vidare med sina studier och söka arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista