Svenskarna allt sparsammare i krisens spår

0:51 min

Hushållens sparande ökar kraftigt, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Framför allt är det bankinlåningen som har gått upp.

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns sparbarometer för andra kvartalet, och i år ökade sparandet för den perioden med omkring 69 miljarder kronor. Det är den kraftigaste ökningen på länge. Till exempel var sparandet bara 26 miljarder under samma period förra året.

Det är framför allt sparandet på bank som har varit ovanligt högt under andra kvartalet, det ökade med drygt 50 miljarder kronor. I slutet av andra kvartalet var befolkningens sammanlagda tillgångar på bankkonton över 1000 miljarder kronor. Under samma period förra året ökade banksparandet bara med 36 miljarder kronor.

Ökningen kan till viss del förklaras av att skatteåterbäringen kommit under den här perioden. Men det kan inte förklara hela ökningen. Istället tror Statistiska centralbyrån att oron i den europeiska ekonomin gör att fler vill ha sina pengar i säkrare placeringar.

Caroline Åkerlund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista