250 000 syrier på flykt sedan striderna började

1:58 min

FN:s säkerhetsråd möts ikväll för att diskutera den humanitära krisen i Syrien. Mer än 250 000 personer beräknas ha flytt sedan krisens början. Samtidigt säger röster inifrån Damaskus att läget har förvärrats på några veckor.

– Explosionerna hörs hela tiden, jag är i centrala Damaskus och jag hör allt. Jag är inte rädd men jag är mycket uppmärksam, säger Alexia som är 29 år och bor i Damaskus.

Hon berättar att hon märker att striderna tilltagit i de centrala delarna av staden.

– Det brukade vara i förorterna som striderna pågick, eller i yttre kvarter av huvudstaden men nu närmar sig explosionerna centrum, säger Alexia.

Medan inbördeskriget blir allt värre i Syrien ska FN:s säkerhetsråd ikväll mötas för att diskutera läget där. Men ämnet för dagens möte är inte hur det internationella samfundet ska agera militärt eller politiskt, utan hur man ska hantera den humanitära krisen i och runt Syrien.

Sedan stridigheterna började i mars förra året har över 250 000 personer flytt till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien, enligt FN.

Dessutom har miljontals människor inom Syrien tvingats lämna sina hem för att söka skydd på andra platser.

Det har hittills varit stiltje i FN:s säkerhetsråd när det gäller Syrien frågan, eftersom de femton medlemsländerna inte kunnat enas.

Vad tror man då att dagens möte ska kunna ge?

– Just nu är de flesta eniga om att möjligheterna att nå politiska framsteg är små, våldet ökar på ett fruktansvärt sätt men från FN:s sida får vi aldrig ge upp på att hitta en fredlig lösning, säger Jan Eliasson är vice generalsekreterare i FN.

Fanny Härgestam

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista