Akut brist på NO-lärare ses som samhällsproblem

Publicerat lördag 1 september 2012 kl 05:00
Elever vid sina skolbänkar i ett klassrum. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Ungefär 900 NO-lärare är obehöriga och får inte sätta betyg om några år. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Det kommer att fattas utbildade lärare i naturorienterande ämnen på högstadiet flera år framöver, visar en rapport från Lärarförbundet. Till exempel utexaminerades bara sju nya lärare i fysik och fyra i kemi från lärarutbildningarna i våras.

– Det är ett mycket akut läge. Det här är ett allvarligt samhällsproblem, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Lärarfackets undersökning visar att det var mycket få lärarstudenter som gick ut sin utbildning i våras med något naturorienterande ämne i sin examen, för att undervisa i högstadiet.

Sammanlagt var det fyra nyutexamineradei kemi, sju i fysik och nio i biologi. Behovet beräknas bli betydligt större.

Ungefär 900 NO-lärare är obehöriga och får inte sätta betyg om några år, 46 går i pension varje år och en del andra verksamma lärare slutar av andra skäl.

Men siffrorna är inte alldeles överraskande. Söktrycket till lärarutbildningarna i naturvetenskapliga ämnen brukar vara lågt, och förra hösten skrev Lärarnas Tidning om att flera olika lärosäten ställde in sina planerade lärarutbildningar i de här ämnena, på grund av för få eller inga sökande.

Den nya lärarutbildningen som började i höstas visar ändå att något fler sökt sig till ämneslärarjobbet jämfört med dem som gick ut i våras.

I höstas började 18 studenter som läser kemi, 16 som läser fysik och 23 som läser biologi. Men även om ingen av dem hoppar av kommer knappast behovet att täckas.

För lärarna pågår nu avtalsrörelsen, och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén talar om lärarkris och använder den här rapporten som argument för högre löneökningar för att få fler att vilja bli lärare.

– Annars har vi en allvarlig situation där eleverna kommer att bli lidande. De kommer inte att kunna få de kunskaper som är så nödvändiga för Sveriges framgång, säger hon.

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

24 Kommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler