Populär. Foto: Mark Wilson/Scanpix.

Mursi alltmer hyllad som president i Egypten

2:46 min

Egyptens president Mohammed Mursi gjorde i veckan entré på den diplomatiska världsarenan med ett kontroversiellt besök i Iran, som Egypten inte haft diplomatiska förbindelser med på över 30 år. Nu efteråt får han beröm såväl hemma i Egypten som internationellt, för att han så oförblommerat kritiserade Syrien från talarstolen i Teheran.

– Mohammed Mursi fruktar endast herren, säger saftförsäljaren Abu Bakr på busstorget i Embaba i Kairo.

Med beundran i rösten berättar han om hur president Mursi smet ut nattskjortan för att gå till moskén och delta i gryningsbönen – utan livvakter.

– Han har inget att vara rädd för. I Egypten har vi ingen farao längre, säger Abu Bakr och häller upp ett glas lakritsdryck.

Mohamed Mursi kallades reservdäcket när han kandiderade till presidentposten. Han var det muslimska brödraskapets andrahandskandidat, okarismatisk och relativt okänd, med ett förrädiskt nallebjörnsutseende.

Men nu, bland annat efter utspelet i Iran, har han oväntat hjälteförklarats, både av de egna bröderna, av kommentatorer och vissa revolutionära bloggare.

När han fördömde Assadregimen som förtryckarregim och sa att det var omvärldens moraliska plikt att stödja det syriska upproret lyckades han sabotera Irans försök att göra toppmötet med de alliansfria staterna till en PR-seger.

Beviset är, säger man i Egypten, att det Mursi sa om Syrien censurerades i iransk stats-tv.

Naturligtvis finns det förstås gott om salta kommentarer om hur egyptierna återigen faller in den dåliga ovanan att göra sin president till farao, alltså precis motsatsen till det saftförsäljaren Abu Bakr är så nöjd med.

Det pågår en högljudd debatt bland liberaler, intellektuella, kristna och vänstern i Egypten om den så kallade broderiseringen av landet: att brödraskapet försöker ta över alla statliga institutioner, inklusive den statskontrollerade pressen.

Men när jag söker upp den en kristen chefredaktör, Yousef Sidhom, på den koptiska tidningen Watani, överraskas jag av att han för sin del inte kan peka på något Mursi gjort som är fel.

– Vi är på vår vakt och kommer aldrig att acceptera att Egypten kapas av det muslimska brödraskapet, men all kritik hittills bygger på spekulationer, säger Yousef Sidhom.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista