USA stoppar närpolisutbildning i Afghanistan

1:19 min

Den amerikanska militären har avbrutit utbildningen av nya afghanska närpoliser. Orsaken är att allt fler Natosoldater på senare tid har dödats av sina afghanska kolleger.

Stoppet för utbildning av nya lokalpoliser sägs vara tillfälligt men innan träningen kan återupptas ska de 17 000 närpoliser som redan utbildats och är i arbete kontrolleras.

Man vill se om någon av dem har kontakter med talibanerna.

Egentligen skulle sådana kontroller redan ha genomförts men de har varit hafsigt gjorda. Det viktigaste har varit att snabbt bygga upp de afghanska styrkorna som ska ta över säkerheten i landet efter 2014 när Natotrupperna åkt hem.

USA och Nato utbildar även soldater till den reguljära afghanska armén och poliser till den nationella polisstyrkan. Den verksamheten ska tills vidare fortsätta.

Stoppet gäller utbildningen av färska rekryter till en relativt nyinrättad lokal polisstyrka. För närvarande utbildar USA-militären 1 000 sådana här poliser.

Orsaken till stoppet är att det blivit allt vanligare att afghanska soldater eller poliser riktar sina vapen mot sina Natokolleger.

Så sent som i onsdags dödades tre australier av en afghansk soldat. Det senaste året har det skett 45 sådana här fall. Bara under augusti sköts 15 utländska soldater ihjäl på det här viset.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista