Alliansens partiledare besöker i dag vagnsverkstad och lokstallarna LKAB i Kiruna.

Ekonom: Regeringen kan göra satsningar

Det finns inget utrymme för regeringens aviserade reformer inför nästa år, har Ekonomistyrningsverket, ESV, konstaterat och flaggar för underskott i statens finanser både i år och nästa år. Men regeringen kan satsa om man är försiktig kommande år istället, enligt Lars Calmfors, före detta ordförande i det Finanspolitiska rådet.

– Om man ska hålla fast vid det överskottsmål som finns och om regeringen satsar så mycket som de sagt att de ska göra nästa år, så måste man vara väldigt återhållsam och dra ner under kommande år, säger Lars Calmfors, före detta ordförande i det Finanspolitiska rådet och professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Regeringens utlovade reformer ska omfatta 23 miljarder kronor för nästa år, det handlar om satsningar på forskning, infrastruktur och vägar till jobb för unga. Men det här finns det enligt Ekonomistyrningsverket egentligen inte pengar till.

– Gör man de här reformerna blir underskottet ännu större och behovet att vid ett senare skede genomföra åtstramningar blir större framöver, efter de här åren, säger Håkan Jönsson, biträdande avdelningschef på Ekonomistyrningsverket, ESV.

Ekonomistyrningsverket flaggar samtidigt för underskott i de offentliga finanserna med 20 miljarder för i år och 12 miljarder för 2013. Orsaken är en något långsammare tillväxt för 2012 totalt sett och att skatteintäkter i den offentliga sektorn utvecklas svagt.

I dag når inte Sverige upp till överskottsmålet som man låst sig fast vid, att sparandet ska övergå 1 procent av BNP över en konjunkturcykel på flera års tid. Om regeringen genomför alla de aviserade reformerna ökar regeringen också avståndet till 1 procentsmålet.

– Vi inser naturligtvis att regeringen gör klokt i att överväga många olika saker såsom att stimulera ekonomin när konjunkturläget kräver det. Men vi vill ändå påminna om att överskottsmålet finns och att man beaktar detta. Det är viktigt.

Finns det något utrymme för 23 miljarders reformen nästa år?

– Inte om man rent betraktar bara överskottsmålet men regeringen beaktar också konjunkturläget.

Lars Calmfors säger att regeringen kanske borde fundera över överskottsmålet.

– Sverige befinner sig långt ifrån den skuldsituation som krisländerna i euroområdet befinner sig i. Det tycker jag gör att regeringen på sikt kanske borde fundera över om man inte ska revidera överskottsmålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista