Beslutet undertecknades av USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Foto: Pablo Martinez/Scanpix.

USA riskerar relation med Pakistan

Natten mot lördag beslutade Obamaadministrationen att terrorstämpla den så kallade Haqqani-rörelsen i Afghanistan, som tidigare var en viktig bundsförvant till USA. Åtgärden kan komplicera USA:s förbindelser med Pakistan eftersom Haqqani-nätverket tros ha nära kontakter med den pakistanska säkerhetstjänsten.

Den islamistiska Haqqani-rörelsen verkar parallellt med talibanerna. Den har en stark ställning i östra Afghanistan och har också baser på andra sidan gränsen i Pakistan.

Många av de väpnade angrepp som genomförts i Afghanistan har i själva verket inte utförts av talibanerna utan av Haqqani-rörelsen.

Bland annat har medlemmar i nätverket anfallit amerikanska baser och genomfört större angrepp i huvudstaden Kabul samt också utfört kidnappningar.

Nu har amerikanska utrikesdepartementet, efter långa diskussioner, beslutat att klassa Haqqani-nätverket som en terroristorganisation.

Tidigare var läget annorlunda. Under kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan var Haqqani-rörelsen en nära allierad till USA.

Att den nu terrorstämplas gör det till exempel lättare för USA att försöka stoppa finansieringen av rörelsens verksamhet.

Beslutet syftar också till att få den pakistanska militären att på allvar börja bryta upp rörelsens baser i Pakistan.

Men risken ur USA:s synvinkel är att det istället kan försämra relationerna mellan de två länderna.

I USA misstänker man att åtminstone delar av Pakistans säkerhetstjänst har nära band till Haqqani-rörelsen och utnyttjar den för sina syften.

Om Pakistan inte agerar mot nätverket skulle USA, som en sista åtgärd, kunna bli tvingat att klassa Pakistan som ett land som skyddar terrorister. Det skulle definitivt leda till en kris i relationerna.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista