Anders Borg får allianskritik om a-kassan

2:28 min

Finansminister Anders Borg (M) som i Ekots lördagsintervju i går sade nej till högre tak på a-kassan får nu kritik av allianskollegor.

Borg sade i intervjun att högre a-kassetak ger färre jobb. Men det anser varken Solveig Zander, som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott för Centerpartiet eller Johan Pehrson, Folkpartiets gruppledare i riksdagen.

– Jag håller inte med honom om det. Verkligen inte. Jag tycker det är viktigt att man höjer a-kassan för att man ska känna en grundtrygghet. Annars vågar man ju aldrig byta och ta ett annat jobb med risk för att man hamnar högst på listan för att bli avskedad först. Vi behöver ju människor som byter arbete för att ungdomar ska kunna komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

Alliansen är splittrad i frågan om a-kassans tak. I dag får en arbetslös 80 procent av den tidigare lönen, men bara upp till cirka 19 000 kr. Har man haft högre lön än så, ja, då får man mindre än 80 procent.

Facket, ekonomer och flera partier har därför krävt ett högre tak. Men det säger alltså finansminister Anders Borg (M) nej till. Så här sade han i går i Ekots lördagsintervju.

– Jag tror inte vi ska höja taket. När vi räknar på det skulle även en höjning av a-kassan under de första tre månaderna, bara den, skulle kosta upp till 30 000 jobb. Såpass stora negativa effekter har höjningen av a-kassan.

Men allianskollegorna i Folkpartiet och Centerpartiet underkänner finansministerns resonemang.

Folkpartisten Johan Pehrson, gruppledare i riksdagen, säger att om man höjer taket samtidigt som man ändrar i las-reglerna, så får man fler jobb istället.

– Vi vill se en koppling mellan höjda tak men också göra det möjligt att värdera kompetens och så vidare i större omfattning i det fall att ett företag drabbas av svår lågkonjunktur och måste se över antalet personal.

Resonemanget kring att högre a-kassa minskar incitamentet att ta ett jobb, håller ni med om det?

– Det kan naturligtvis finnas en drivkraft som säger att jag klarar mig de närmsta månaderna och därmed minskar intresset att söka nytt jobb. Men vi är tydliga med att detta gäller tre månader, som är en rimlig tid att ha god ekonomi till att ställa om. Så vi tycker att det är bra.

Men om man håller med Anders Borg så skulle detta leda till 30 000 färre jobb?

– Vi tror inte att det gör det, om man kombinerar ihop det här, vi tror att det leder till flera jobb, säger Folkpartiets gruppledare i riksdagen Johan Pehrson.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger till Ekot att det inte är dags att höja taket i a-kassan i den kommande budgetpropositionen, men att det bör ske snart.

Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista