Teknikföretagen: Konjunkturen fortsätter nedåt

Konjunkturen i Sverige fortsätter nedåt på bred front, enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens konjunkturindex. Samtidigt visar siffror från SCB att orderingången till den svenska industrin sjönk 5,4 procent i juli jämfört med samma period förra året.

Den exportledda nedgången i konjunkturen påverkar nu de svenska leverantörerna i ökad omfattning, skriver Teknikföretagen.

Konjunkturnedgången, som alltså initialt varit exportledd, sker nu på bred front och spiller över på tillverkningsföretag för försäljning på hemmamarknaden, enligt arbetsgivarorganisationen.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets tredje kvartal visar att orderingången minskar på bred front, och orderfallet omfattar nästan alla grupper av leverantörer och delbranscher. Enda undantaget är elmaskiner och transportmedelsindustri.

Att nedgången sker på bred front framgår också av att efterfrågan på yrkesarbetare minskar över hela linjen. Nivån nu är den lägsta på två år. Även ett ökat antal varsel om uppsägning och fler konkurser är en signal på sämre efterfrågan.

Behovet av tekniker och ingenjörer ligger i stort sett kvar på samma nivå som före sommaren, skriver Teknikföretagen.

Samtidigt visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, att orderingången till den svenska industrin sjönk 0,7 procent i juli jämfört med juni. Kalenderkorrigerat innebär det en nedgång med 5,4 procent jämfört med juli i fjol.

I en separat rapport från SCB framgår att industriproduktionen ökade med 0,3 procent i juli jämfört med månaden före. Jämfört med juli 2011 var det en nedgång med 0,4 procent.

Konjunkturprognosen som Teknikföretagen presenterade i maj i år var även den dyster. Chefsekonomen Anders Rune sa då att man får räkna med att lågkonjunkturen kommer att bestå en längre tid framöver.

Ekot

Ekonomisk höststämning

Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen. Foto: Caroline Åkerlund/Sveriges Radio.

#text=5264410#Vissnande löv och kyligare väder, bäst att knäppa koftan och hålla i hatten. Flera rapporter pekar mot en alltmer höstlik stämning.

Konjunkturbarometern

Konjunkturbarometern görs kvartalsvis och baseras på uppgifter från 514 företag och koncerner med en samlad årlig försäljning på 540 miljarder kronor från anläggningar i Sverige. 78 procent av försäljningen går på export.

Källa: Teknikföretagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista