Elpriserna har varit lägre än på fem år i sommar och vindkraftproducenterna har det svårare att få det att gå runt. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Vindkraften tappar alltmer fart

1:23 min

Takten i utbyggnaden av svensk vindkraft har avtagit kraftigt i år. Förklaringen är framför allt låga elpriser och minskat stöd till förnyelsebar elproduktion.

– Med de elpriser vi har i dag är det svårt för en del aktörer att få det att gå ihop, säger Gustav Ebenå.

Elpriserna har varit lägre än på fem år i sommar och vindkraftproducenterna har det svårare att få det att gå runt. Vindkraften, som är ett av de kraftslag det satsas mest på i Sverige inför framtiden, har bara ökat sin elproduktion med 20 procent under årets åtta första månader.

I fjol låg ökningstakten på nästan 90 procent under samma period, enligt statistik från Svensk Energi. I terrawattimmar räknat var ökningen mer än dubbelt så hög under fjolåret.

Det finns också skäl att tro att investeringsviljan inom svensk vindkraftindustri kommer att vara låg den närmaste tiden. Bland annat eftersom det ekonomiska stödet till förnyelsebar elproduktion sjunkit kraftigt i år.

Framför allt är det små vindkraftföretag som har det svårt när både elpriserna och stödet till förnyelsebar el pressats nedåt, menar Gustav Ebenå på Energimyndigheten.

– Företag med större och starkare investerare bakom sig har det lättare att övervintra en period med låga priser, man har helt enkelt pengar i skafferiet, säger Ebenå.

Claes Aronsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista