Farc-gerillan står på vakt i Colombia. Foto: Scott Dalton/Scanpix.

Svensk journalist dömd i Colombia

Greps utan att svenska myndigheter informerades
1:13 min

Den svensk-colombianske journalisten Joaquín Pérez dömdes i går i en domstol i Bogotá för samarbete med Farc-gerillan. Andra anklagelser mot honom om att ha tagit emot pengar av gerillan avvisades dock av domstolen.

Det var i april förra året som Joaquín Pérez greps på Caracas flygplats. Ett dygn senare satt han i ett fängelse i Bogotá, anklagad för att vara Farc-gerillans man i Europa.

I går, drygt ett år senare, dömdes han. Domaren ansåg att åklagaren, via 17 olika vittnesmål, lyckats bevisa att Joaquín Pérez har nära band med Farc-gerillan och att han ingår i gerillans internationella kommission.

Däremot ansåg han att det inte bevisats vare sig att Pérez tagit emot pengar av Farc eller att han själv bidragit med ekonomiska resurser till gerillan, vilket han anklagats för.

Joaquín Pérez har varit svensk medborgare sedan år 2000. Han har under många år lett nyhetsbyrån ”Nya Colombia”, Anncol, som har sitt säte i Stockholm och som den colombianska regeringen anser är ett språkrör för Farc.

Gripandet av Joaquín Pérez skedde utan att svenska myndigheter informerades, med argumentet att han fanns uppsatt på Interpols röda lista – ett argument som ifrågasätts av många eftersom han i så fall borde ha gripits mycket tidigare.

Domen i går var av principiell karaktär. Först nästa vecka kommer straffet att preciseras. Enligt colombiansk lag kan det bli mellan sju och åtta års fängelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".