Barroso: Vi måste bilda en europeisk federation

2:14 min

EU bör ändra sitt fördrag och på sikt skapa en federation av nationalstater. Det sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i dag i ett tal inför EU-parlamentet.

– Vi måste röra oss i riktning mot en federation av nationalstater, det här är vad vi behöver.

En hel del EU-parlamentariker applåderade här i Strasbourg när Barroso för första gången offentligt sa att det är nödvändigt med ett federalt, mer centralstyrt EU. Det här skulle kräva en ändring av EU:s fördrag, vilket om det alls blir av kommer ta år att genomföra.

Barroso poängterar att han inte vill ha en europeisk superstat, utan en federation där medlemsstaterna, som han säger, "delar sin självständighet med varandra".

– Jag säger medvetet en federation av nationalstater, för jag tror att i dessa turbulenta tider, i oroliga tider, skulle det vara ett verkligt misstag att lämna försvarandet av nationalstaten till nationalister och populister.

– Jag tror på ett Europa där människor är stolta över sina nationer, men även stolta över att vara européer och stolta över våra europeiska värderingar.

Men EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) håller inte alls med Barroso om att en europeisk federation är en lösning på Europas förtroendekris.

– Jag tycker det är upp-och-ner-vända världen. Jag tycker väldigt illa om det, för förtroendekrisen handlar om helt andra saker än att vi ska flytta fler av besluten till en central nivå, i det här fallet Bryssel.

Han poängterade att det här inte är en europeisk superstat, utan en federation av självständiga stater som delar sin självständighet med varandra. Hur stor skillnad är det på det egentligen?

– Jag tycker det är en lek med ord. Han talade om gemensam skattepolitik, gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, han talade om allt det som är grundläggande för medlemsstaterna i EU.

– Jag tror inte att en arbetslös väljare känner att en federation är lösningen på hans eller hennes problem, och jag tror inte att förtroendet för det europeiska samarbetet ökar om man söker den typen av lösningar; alltså mer av samarbete på ett sätt som innebär att man underkänner de demokratiska valen i medlemsstaterna. För det är faktiskt det, om man hårdrar det litegrann, som hans tal innebär.

I sitt tal i dag presenterade EU-kommissionsordförande Barroso också förslaget om att Europeiska Centralbanken ska få tillsynsansvar för alla de runt 6000 bankerna i euroområdet. Barroso kallar det här en språngbräda mot en fullskalig bankunion i eurozonen.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Jens Möller, Strasbourg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista