Arbetare inlåsta – minst 300 döda i Pakistan

1:24 min

Dödssiffran efter nattens brand i en klädfabrik i Karachi i Pakistan har stigit till minst 289, uppger myndigheter. Överlevande vittnar bland annat om att det inte fanns nödutgångar, att dörrar var låsta och att det var järngaller för fönstren. Ytterligare en brand i en skofabrik i Lahore har krävt minst 25 liv.

Branden i textilfabriken i Pakistans näst största stad Karachi som startade under natten har gett upphov till frågor om industriell säkerhet i landet.

Överlevare berättar att dörrar var låsta, att fönstren var täckta med järngaller och att det inte fanns nödutgångar i fabriken. Allt medan stora eldslågor slog ut från fabriken.

– Människor började skrika för sina liv, säger en man till Reuters. Han överlevde själv genom att hoppa genom fönstret på tredje våningen.

Orsaken till branden är ännu oklar, men polisen letar nu intensivt efter fabrikens ägare, som flydde efter att branden bröt ut. Anhöriga som letar efter försvunna familjemedlemmar i den utbrända fabriken lägger skulden på ägarna.

– Ägarna brydde sig mer om att skydda textilierna än arbetarna, säger en fabriksarbetare som letar efter sin kusin som saknas efter branden. 

Det här tros vara den största branden i Karachi på decennier.

Korruptionen är utbredd i landet och myndigheterna verkar ofta överväldigade av alla akuta kriser. Många fabriker i städerna är olagligt byggda men får drivas ändå, genom mutor till inspektörer.

Enligt en preliminär rapport från provinsregeringen berodde det stora dödstalet på att nödutgångarna var låsta och att säkerhetsförordningarna inte hade tillämpats. En minister i provinsen Sindh, där Karachi är provinshuvudstad, har beordrat en inspektion av alla fabriker och industrier inom 48 timmar.

Ytterligare en brand i en skofabrik i Lahore har krävt minst 25 liv, enligt nyhetsbyrån Reuters. Också där säger överlevare att det inte fanns några nödutgångar, och att en del arbetare tvingades hoppa från taket.

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista