Orsaken till att bolagsskatten sänks är, enligt regeringen, att Sverige i dag ligger över genomsnittet i OECD och EU. Foto: Scanpix

Regeringen: Sänkt bolagsskatt till 22 procent

1:38 min

Regeringen föreslår att bolagsskatten i Sverige sänks från 26,3 procent till 22 procent från och med nästa år. Sänkningen, som enligt regeringen kostar ca 16 miljarder, betalas till hälften genom en omfördelning av skatt inom bolagssektorn.

– Det är förmodligen den skadligaste skatten av alla, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regeringen har talat länge om att sänka bolagsskatten, men dagens förslag går längre än förhandsspekulationerna. En sänkning från 26,3 till 22 procent skatt på företagens vinster placerar Sverige strax under EU-snittet.

– Vi gör det här för att det är avgörande för var man lägger investeringar och fabriker eller huvudkontoren för multinationella bolag, säger näringsminister Annie Lööf.

Sänkt bolagsskatt ska ge fler jobb också, lovade regeringens fyra partiledare, som kallat till presskonferens i Stockholm. Det skulle till och med betyda väldigt mycket för sysselsättningen, lovade socialminister Göran Hägglund, som inte kunde precisera hur mycket.

– Vad vi kan göra är att se till att Sverige har ett så bra klimat som möjligt, men det i huvudsak inte vi som startar och driver företag.

Sänkningen av bolagsskatten beräknas kosta cirka 16 miljarder. Drygt hälften av det är en omfördelning inom bolagssektorn, pengar som regeringen hoppas att få in på skärpta avdragsregler, de så kallade räntesnurrorna.

– I någon mån kan vi tala om rättvisa. Skattesatsen sjunker för alla, medan det täpps till för en del företag som i en del fall inte har betalat så mycket eller ens någon bolagsskatt under många år, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regeringen annonserar också ett kommande förslag om att den som köper aktier i ett nystartat företag eller i ett litet företags nyemission ska få dra av max 650 000 kronor per år och person. Det kallas investeringsavdrag och har efterlysts av de mindre företagens organisationer. Regelverket för det här, också för att hindra skatteflykt, ska presenteras nästa vår.

Bolagsskatten bland de 34 OECD-länderna i procent:

Schweiz 12-25 Irland 12,5 Chile 18,5 Polen 19 Slovakien 19 Tjeckien 19 Ungern 19 Grekland 20 Island 20 Slovenien 20 Turkiet 20 Estland 21 Sydkorea 24,4 Finland 24,5 Danmark 25 Israel 25 Nederländerna 25 Portugal 25 Österrike 25 Kanada 25-31
Sverige 26,3 Italien 27,5 Storbritannien 26 Norge 28 Nya Zeeland 28 Luxemburg 28,8 Australien 30 Mexiko 30 Spanien 30 Tyskland 30 Belgien 33 Frankrike 33,5
Japan
37 USA 39,2

Skattesatserna i tabellen bygger på vad som gällde den 1 januari 2012. I Kanada och Schweiz skiljer sig bolagsbeskattningen åt mellan provinser respektive kantoner.

Källa: Ernst & Young (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista