1 av 8
Amerikanska flaggan brändes i Indien i samband med fredagens protester. Foto: Mahesh Kumar/Scanpix
2 av 8
Afghaner brände på fredagen den amerikanska flaggan i protest mot filmen. Foto: Rahmat Gul/Scanpix
3 av 8
President Barack Obama hånades med davidsstjärnor runt ögonen. Foto: Vahid Salemi/Scanpix
4 av 8
Demonstranter slängde sten mot polisen i Indien i protest mot den kontroversiella Muhammedfilmen. Foto: Mukhtar Khan/Scanpix
5 av 8
Indiska demonstranter bränner den amerikanska flaggan. Foto: Mukhtar Khan/Scanpix
6 av 8
Iranska demonstranter protesterade mot den kontroversiella Muhammadfilmen efter fredagsbönen. Foto: Vahid Salemi/Scanpix
7 av 8
Protester i Indonesien mot den kontroversiella Muhammadfilmen under fredagen. Foto: Achmad Ibrahim/Scanpix
8 av 8
Indonesiska muslimer skanderade med banderoller med texten "Innocence of Muslism är resultatet av sekulär demokrati". Foto: Achmad Ibrahim/Scanpix

Flera ambassader stormades

1:21 min

Våldsamma protester mot Muhammedfilmen har fortsatt i dag efter fredagsbönen. Flera ambassader har stormats, demonstranter har satt eld på fordon och mötts av moln av tårgas.

Den vita röken från oräkneliga tårgasgranater blandas med den svarta från brända fordon på USA:s ambassad i Tunis.

Demonstranter har lyckats ta sig in i det taggtråds- och muromgärdade fortliknande ambassadsområdet, polis och säkerhetsstyrkor använder bepansrade fordon, tårgas och skarp ammunition i försök att få läget under kontroll.

Säkerhetsuppstället till trots, demonstranter tog sig in på området, började hissa den svarta flaggan med islams trosbekännelse, men ironiskt nog, den trasslade sig, nådde inte ända upp. 

En amerikansk skola i Tunis har satts i brand.

I Khartoum i Sudan har människor i tusental försökt ta sig till USA:s ambassad, några tog sig in över murarna, andra stoppas  av tårgasskjutande säkerhetsstyrkor, kravalltörstande uppretade demonstranter kastar i gengäld sten mot ordningsmakten.

Uppgifter om dödsoffer förekommer.

Vid den tyska ambassaden vajar en flagga med den islamska trosbekännelsen, protesterande människor krossade fönster och stack kringbyggnader i brand.

Personalen uppges vara i säkerhet.

I norra Libanon, i staden Tripoli, har protesterna krävt dödsoffer och flera skadade, efter att först amerikanska snabbmatsrestauranger satts i brand, och att sedan demonstranter försökt storma en myndighetsbyggnad.

I Jemen har också i dag flera tusen människor protesterat och bränt amerikanska flaggor och dockor föreställande USA:s president. USA förstärker nu sin säkerhet där med ytterligare marinkårssoldater.

 I Bangladesh har tiotusentals människor protesterat och ropat "död åt USA", "Död åt Israel".

Också på andra håll i arabvärlden har människor protesterat, men i Libyen där USA:s ambassadör dödades i tisdags, hålls också demonstrationer i sympati med USA och den dödade ambassadören.

Och samtidigt som raseriet är stort mot filmen som hånar profeten Muhammed, är det många som fördömer demonstrationerna som urartar i våld. "Extremister utan hjärna skämmer ut vår religion" som en känd bloggare skrev på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista