Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De får både avgångsvederlag och tjänar pengar

Publicerat måndag 17 september 2012 kl 03.00
"Följer regelverket"
(1:51 min)
Dan Ericsson och Leif Zetterberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Björn Larsson Ask /Scanpix

Två före detta statssekreterare i regeringen, centerpartisten Leif Zetterberg, och kristdemokraten Dan Ericsson, jobbar och tjänar pengar samtidigt som de under snart två års tid tagit ut fullt avgångsvederlag från regeringskansliet på 84 200 kronor i månaden.

Leif Zetterberg är tidigare centerpartistisk statssekreterare och har i snart två år fått 84 200 kronor i månaden i avgångsvederlag från regeringskansliet. Samtidigt sitter han i flera olika bolagsstyrelser och driver en gård med ridning och konferensverksamhet på programmet.

– Jag får ut enligt avtalet i två år. Det är sista månaden nu, det är två år sedan jag slutade, säger Leif Zetterberg.

Reglerna för avgångsvederlagen innebär att en minister som slutar har rätt till full lön i ett år efteråt, en statssekretere i två år. Eventuellt nya inkomster ska räknas av mot avgångsvederlaget.

Men om man arbetar och inte tar ut någon lön, utan i stället låter pengarna gå in i ett bolag öppnas nya möjligheter och det är de möjligheterna som bland andra Leif Zetterberg använder sig av. Samtidigt som han tar ut fullt avgångsvederlag från regeringskansliet driver han ett jordbruk och sitter i ett tiotal bolagsstyrelser vilket ger honom arvoden på runt en halv miljon kronor om året:

Tycker du att det är rimligt att ta ut full ersättning - 84 200 kronor i månaden - samtidigt som du har en halv miljon i styrelsearvoden?

– Ja, så är regelverket, säger Leif Zetterberg.

Men tycker du att det är rimligt?

– Jag tycker det är rimligt, ja. Jag följer det regelverk som finns för avgångsvederlag och det är det som är det centrala.

Moralen då?

– Jag följer avtalet, det är det som är moralen, säger Leif Zetterberg.

Dan Ericsson, tidigare kristdemokratisk statssekreterare, har också fått 84 200 kronor i månaden i snart två år. Samtidigt som han arbetar som seniorrådgivare på en pr-firma.

Men om detta vill inte Dan Ericsson tala.

– Jag vill då inte diskutera någonting, då vill jag pratas vid innan och se vad det handlar om, säger Dan Ericsson.

Han vill inte vara med i en bandad telefonintervju utan vi bestämmer i stället träff. Men i sista stund lämnar Dan Ericsson återbud och sms:ar sedan att han inte är tillgänglig.

Därför vet vi inte hur han redovisar de pengar han tjänar som pr-konsult.

Vad vi däremot vet är att han kvitterat ut fullt avgångsvederlag på 84 200 kronor i månaden rfrån egeringskansliet samtidigt som hans aktiebolag gjorde en vinst förra året på 900 000 kronor och hade en aktieutdelning på 127 000 kronor.

Reglerna för avgångsvederlag

Ministrar har rätt att behålla sin månadslön i ett år efter att ha slutat. Nya inkomster ska räknas av mot avgångsvederlaget.  Om den före detta ministern arbetar inom ett bolag tar statsrådsarvodesnämnden ställning i varje enskilt fall om de nya inkomster ska räknas av.

Statssekreterare har rätt att behålla sin månadslön i två år. Nya inkomster ska räknas av mot avgångsvederlaget. Om statssekreteraren arbetar inom ett bolag behöver inte nya inkomster räknas av så länge de inte tas ut som lön från bolaget.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".