Demonstranter ropade slagord mot USA utanför ambassaden i Kairo. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Republikaner kräver stoppat bistånd till Egypten

2:15 min

De senaste dagarnas oroligheter i Mellanöstern har lett till att USAs förbindelser med Egypten blivit väldigt ansträngda. Vita Huset har varit starkt missnöjt med hur det egyptiska ledarskapet hanterat demonstrationerna utanför den amerikanska ambassaden - och på den republikanska sidan vill många att USAs stora bistånd till Egypten stoppas.

Det är i Libyen som de mest våldsamma scenerna utspelat sig men det är Egypten som nästan all debatt i USA handlat om de senaste dagarna.

Obamaadministrationen var på det hela taget nöjd med hur de libyska ledarna agerade efter angreppet på konsulatet - men de blev chockerade av hur president Muhammad Mursi i Egypten skötte sig.

Flera dagar gick när han kritiserade den antimuslimska filmen - men inte fördömde angreppet på ambassaden i Kairo. Det gick så långt att president Obama ifrågasatte vänskapen med Egypten. 

– Egypten är ingen allierad - men inte heller en fiende, sa Obama i en tv-intervju.

Efter det har Obama och Mursi haft ett längre telefonsamtal för att rensa luften och Mursi som har sina rötter i Muslimska brödraskapet har i klara ordalag tagit avstånd från våldet mot ambassaden. Men relationerna är fortfarande skakiga.

För USA är Egypten tillsammans med Saudiarabien det absolut viktigaste arablandet. I 30 år höll USA diktatorn Mubarak under armarna och pumpade in miljarder dollar i krigsmakten och när revolten mot honom började var Obama ganska saktfärdig med att överge Mubarak.

På den republikanska sidan har många hela tiden varit misstänksamma mot den "arabiska våren". De har menat att den bara lett till att islamistiska krafter stärkt sin ställning och de anser att de nu fått sina farhågor bekräftade.

– Egypten har inte uppträtt som en allierad och då kan de inte fortsätta och få miljarder dollar i militärhjälp, säger den inflytelserike republikanske kongressmannen Peter King.

Inget talar dock för att Obama-administrationen skulle kunna tänka sig att skära ner på hjälpen, för det är Egypten alldeles för viktigt för USA - men ur amerikansk synpunkt börjar relationerna än mer än tidigare att se ut som ett tvångsäktenskap.

Ambassader stormades

Demonstranter i Palestina brände den amerikanska flaggan i protest mot den ökända filmen. Foto: Nasser Ishtayeh/Scanpix

#text=5270918#De våldsamma protesterna mot Muhammedfilmen fortsatte efter fredagsbönen.

Muhammedfilmare riskerar fängelse

Polis samlades utanför bostaden för den person som misstänks ligga bakom filmen. Foto: Reed Saxon/Scanpix.

#text=5271578#Den som utpekas för filmen misstänks inte för hatbrott utan för att ha överträtt sin skyddstillsyn.

Muhammedfilm får ligga kvar

Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

#text=5271585#Google tänker inte plocka bort det kontroversiella Youtube-klippet från Muhammedfilmen.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista