1 av 2
Kenyas premiärminister Raila Odinga talade vid invigningen. Sveriges regering representerades av biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Sveriges nya ambassad i Nairobi i festskrud. Med sina 70 anställda är den Sveriges största ambassad i världen. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Nya ambassaden i Kenya är Sveriges största

1:56 min

Sverige invigde i dag sin största ambassad utomlands. Det är ambassaden i Nairobi i Kenya som har fått nya lokaler, efter att verksamheten där har växt de senaste åren.

– En anledning till att det är många ambassadanställda här är att vi täcker flera länder, bland annat Somalia. Det inkluderar migrationssidan, där vi har expanderat rejält på sistone, som ett resultat av att de somaliska ärendena har skjutit i höjden, säger Ann Dismorr, som är Sveriges ambassadör.

Det är kanske inte många som skulle gissa att Sveriges största ambassad ligger i Östafrika, men så är det, ambassaden i Nairobi har i dag nära 70 anställda, varav 25 utsända från Sverige.

De nya lokalerna för den växande ambassaden invigdes i dag under pompa och ståt med nationalsång, laxsnittar och köttbullar.

Förutom de många konsulära ärendena, främst från Somalia, är det också de många FN-kontoren i Nairobi, flest utanför New York och Europa, som gör att ambassaden i Nairobi är så stor.

Kenyas premiärminister Raila Odinga klippte invigningsbandet, och efter högtidsorden om ett mångårigt samarbete var han inte alls intresserad av att tala om bistånd.

– Vi vill ha investeringar från svenska företag, handel och tillgång till era marknader, sa Raila Odinga.

Han delade sedan ut en rejäl känga med orden att här har det pumpats in biståndspengar i många länder utan mycket resultat.

På plats från den svenska regeringen fanns biståndsminister Gunilla Carlsson (M), och inte utrikesminister Carl Bildt (M), när Sveriges största ambassad i världen invigdes.

Biståndsministern tycker ändå inte att det är ett tecken på att när Kenya pratar investeringar, så fortsätter Sverige i gamla hjulspår och ser Afrika som en biståndskontinent.

– Jag är inte bara biståndsminister, jag är också minister i Sveriges regering, och jag har förmånen att få vara den som ser till att vi får ännu tätare band med Kenya i samband med det här, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Maria Sjöqvist, Nairobi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista