1 av 2
Biståndsminister Gunilla Carlsson (M)träffar Somalias nyvalde president Hassan Sheikh Mohamud. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2

Bistånd till Somalia kan öka och ändra form

2:13 min

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) har i dag besökt Somalias huvudstad Mogadishu, och har som en av de första europeiska delegationerna fått träffa landets helt nya president, den förste valde på flera årtionden. Biståndsministern tycker att det nu är dags att överväga att ge mer bistånd till Somalia.

– Det är intressant att se i den här nya politiska miljön i Somalia att vi har anledning att tillsammans med andra också se hur vi kan kanalisera pengar och varför inte göra lite mer nu och använda det här förväntningsögonblicket som finns, säger Gunilla Carlsson.

Det nya Somalia som växer fram hörs under intervjun med biståndsministern. Hammarslag på ett av de många byggen, som pågår runt om i Mogadishu för att bygga upp stan igen efter alla år av krig.

Säkerhetsläget har också förbättrats. Det är påtagligt för den svenska ministern, som förra gången hon var här för ett år sedan inte ens fick lämna det säkrade flygplatsområdet.

I dag kunde hon åka till presidentpalatset Villa Somalia, med magnifik utsikt över den turkosblå Indiska oceanen, och träffa den nyvalde presidenten Hassan Sheikh Mohamud.

Han är landet första permanenta president på 20 år. Han bad i sitt samtal med den svenska biståndsministern att biståndet ska förändras.

I dag går till exempel de 256 miljoner kronor Sverige har givit hittills i år nästan uteslutande via FN. Men Hassan Sheikh Mohamud vill att pengarna ska gå direkt till den somaliska regeringen för att få en chans att bygga upp landet på egen hand, och inte genom ombud.

I somras visade en FN-undersökning att sju av tio biståndsdollar till Somalia överhuvudtaget inte går att redovisa vart de har tagit vägen.

Trots det tycker Gunilla Carlsson att det är dags att förutom ett större bistånd också fundera över ett förändrat sätt att ge pengarna.

– Somalierna har en enorm förmåga, de är ett entreprenörsfolk. De är också människor som har kommit ut ur krig och vill ta sitt eget ansvar. Därför är det viktigt att biståndet inte står i vägen utan underlättar det här somaliska ägarskapet. Jag tror vi alla behöver ta oss en funderare, säger Gunilla Carlsson.

Det är förtroendet för den nya politiska processen i landet och den nya presidentens trovärdighet som gör att det finns en ljusning för Somalia, tycker biståndsministern.

– Det känns som att det är en ny möjlighet för det mycket sargade somaliska folket, efter 20 år av krig och mörker är det lite ljus nu och det gäller att vi är med och assisterar, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista