För många elefanter i Sydafrika

Sydafrikas regering förväntas fatta beslut om att skjuta 4 000 elefanter i den världsberömda Krugerparken. Det är ett beslut som väcker många och heta känslor runt om i världen.

Nästan graciöst tränger de stora djuren ut ur träddungen och vandrar ljudlöst i en rad över slätten.

Det enda som hörs är när någon stannar och bryter av en trädgren eller rycker upp en buske för att komma åt de späda rötterna.

Det är det som är problemet; en elefant är ständigt på vandring och äter enorma mängder växtlighet varje dag. I Krugerparken finns just nu 11 000 elefanter men maten räcker bara för omkring 7 000, om övriga djur också skall kunna överleva.

För tio år sedan, när Sydafrika öppnades för de stora turistströmmarna, blev det ett internationellt ramaskri när det framkom att elefanter regelbundet sköts av, för att hålla antalet konstant.

Då beslutades om ett totalförbud att skjuta elefanter, utan att ge några alternativ.

Nu måste 4 000 elefanter avlivas om Krugerparkens andra djur, förutom lejon, ska överleva.

Ingen av de jaktvårdare jag har pratat med, vill skjuta en elefant, men anser ändå att det är nödvändigt. Anton Botha hoppas på andra sätt.

– Ett försök har gjorts att riva stängslet mot grannlandet Moçambique, för att elefanterna skall kunna vandra in dit. Men ingen går över gränsen. 60 elefanter flyttades till Moçambique, men kom tillbaka till Kruger igen, berättar han. En elefant blir 70 år gammal och minns allt: att elefanter nästan blev utrotade och tjuvsköts för elfenbenet i Moçambique under inbördeskriget.

Ett annat sätt att hålla beståndet nere, är att ge honorna preventivmedel men det misslyckades också, säger Anton.

– Det var en omöjlig uppgift att skjuta p-medel med pilar på 11 000 kringvandrande elefanter en gång i halvåret. Dessutom reagerade elefanttjurarna på den märkbara hormonförändringen genom att bli rasande och anfalla honorna.

Nu återstår för Sydafrikas regering att häva förbudet att skjuta av elefanter, ett beslut som redan väcker många protester innan det är fattat.

Men en varnande följd finns i grannlandet Botswana, som hade 60 000 elefanter innan ett liknade förbudsbeslut fattades.

Nu finns 123 000 elefanter, som förstör byar i sin jakt på mat, och elefanterna har nästan blivit det enda villebrådet som finns kvar för lejon, som har lärt sig att i flockar bli elefantdödare.

Vincent Dahlbäck, Sabi Sand i Sydafrika
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista